Dág speculum, op HPV testen we onszelf wel.

Regelmatig een uitstrijkje laten maken is essentieel voor je gezondheid, maar het is ook een van de vervelendste onderzoeken die er is.

Kan dat nou niet anders? Ja, de Gezondheidsraad adviseert om álle vrouwen die in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker direct een zelftest toe te sturen.

Article continues after the ad

Hiermee kunnen ze zelf wat slijm  afnemen en opsturen om te laten testen op hpv-virus. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker. Daar sterven jaarlijks tweehonderd vrouwen aan in Nederland. 

De zelftest is volgens de raad een ‘gelijkwaardig alternatief’ naast een uitstrijkje door de huisarts: "Je kunt op hpv net zo goed testen met materiaal dat een vrouw zelf afneemt als met een uitstrijkje bij de huisarts."

Jaarlijks krijgen ongeveer achthonderd vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker, van wie er tweehonderd sterven. Het negeren van de oproep voor het uitstrijkje draagt bij aan de sterfgevallen. De deelname aan het bevolkingsonderzoek is laag en dalende: van 65 procent in 2015 naar 56 procent afgelopen jaar. 

'Een zelftest maakt de drempel om mee te doen aanzienlijk lager'

De raad verwacht dat het opsturen van een zelftest de drempel om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek ‘aanzienlijk verlaagt’.

Als een vrouw een positieve uitslag heeft op de hoog risico hpv-test, dan is het overigens alsnog nodig om een uitstrijkje te laten maken. Dit komt doordat met de zelfafnameset niet wordt getest of de vrouwen afwijkende cellen in hun baarmoederhals hebben. Bij een negatieve uitslag is geen uitstrijkje meer nodig.

Foto's (c) RIVM

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in