Met vijf uur kom je al een heel eind.

Goed nieuws voor wie 's nachts regelmatig ligt te woelen en het op de wekker steeds later ziet worden. De ideale standaard acht uur slaap waar iedereen het altijd over heeft is niet zaligmakend.

"Je denkt vast: alles minder dan acht uur is slecht, want dat hoor je overal”, zegt slaaponderzoeker Merijn van de Laar (Maastricht University) in het Algemeen Dagblad. "Maar het blijkt dat theoretisch gezien de meeste mensen aan 4,5 tot 5 uur slaap genoeg hebben.” Van de Laar geeft toe dat dat wel erg weinig lijkt, maar voegt eraan toe: "Er zit ook wel een addertje onder het gras: het gaat om vijf uur goede, diepe slaap."

Slaap voltrekt zich namelijk in golven: je maakt in een nacht stukjes diepe slaap door, maar ook fases waarin je wat lichter slaapt. "Op slaapgrafieken zien we dat mensen in de eerste 4,5 tot 5 uur van de nacht hun diepste slaap hebben," zegt Van de Laar. "Dat is dus ook de slaap die je het hardst nodig hebt en die de meest verkwikkende werking heeft." Dat stelt een wat kortere nacht meteen in een ander, euh, daglicht!

Article continues after the ad

Foto (c) iStock

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!