Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 kritische vragen over de nieuwe, veelbelovende afslankpil

Uiteraard zit er een addertje onder het gras... Het is de droom van iedereen die (veel) te zwaar is: een pil waar je van afvalt. Er is er nu eentje waarvan de resultaten zo veelbelovend zijn dat wetenschappers spreken van een 'game-changer'. Maakt het een dieet overbodig? Dát nou ook weer niet. W...

5 kritische vragen over de nieuwe, veelbelovende afslankpil

Uiteraard zit er een addertje onder het gras...

Het is de droom van iedereen die (veel) te zwaar is: een pil waar je van afvalt. Er is er nu eentje waarvan de resultaten zo veelbelovend zijn dat wetenschappers spreken van een 'game-changer'. Maakt het een dieet overbodig? Dát nou ook weer niet. We doken erin voor je! 

1 Waar hebben we het over?

Het middel waar iedereen het over heeft heet semaglutide en wordt al gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Het leidt ook tot een hoger percentage gewichtsverlies bij obese mensen zonder suikerziekte dan een placebo. Voor een studie kregen 2000 volwassen met obesitas uit zestien landen een wekelijkse dosis van het medicijn. Een controlegroep kreeg een placebo.

Ook kregen beide groepen een leefstijltraining die moest helpen om af te vallen. Het is dus niet een pil waar je vanaf valt, het is een pil die helpt met afvallen, náást meer bewegen, gezonder eten en beter slapen.

2 Heeft het echt effect?

Het is er eentje van de lange adem: na 68 weken behandeling met het middel dat honger onderdrukt, verloren degenen die semaglutide kregen gemiddeld bijna 15 procent van hun lichaamsgewicht. 30 procent van de groep werd zelfs 20 procent lichter. Het medicijn is grofweg twee keer zo effectief als bestaande medicatie voor gewichtsverlies, stellen de onderzoekers en het werkt bijna net zo goed als chirurgische ingrepen, zoals een maagverkleining.

3 Dat klinkt nog best lang…

Laat alles los wat je eerder is wijsgemaakt over wondermiddelen en bliksemsnel afvallen. De beste, blijvende resultaten bereik je door het langzaam en consequent aan te pakken. Zo is het vol te houden, zo kun je wennen aan gezonder leven en voorkom je jojo'en.

Bij 5% gewichtsverlies heb je al gezondheidswinst, die 5% heb je zo te pakken als je betere keuzes maakt. En daarmee wordt je immuunsysteem al beter, en je lever en bloeddruk knappen er onder andere van op. Die 15 tot 20 procent van semaglutide is dus écht een prima resultaat. De realiteit van obesitas is dat 'slank' worden vrijwel niet haalbaar is. Minder zwaar is al geweldig, zowel fysiek als mentaal.  

4 Wat doet het precies?

Semaglutide is verwant aan de darmhormonen die het lichaam zelf aanmaakt en die aangeven dat je verzadigd bent. Het werkt op je darmbewegingen. Of je honger hebt en wanneer je verzadigd bent, is hormonaal geregeld. Het hormoon GLP-1 geeft aan: je zit vol, stop maar met eten. Bij mensen met obesitas werkt dat hormoon niet goed, de darmen en hersenen werken dan langs elkaar heen, waardoor je te lang dooreet en teveel eet. De pil kan die disbalans doorbreken. Het is geen wondermiddel, maar het helpt mensen met obesitas wel om eerder een verzadigd gevoel te krijgen. Met als gevolg een afname in gewicht.

5 Hoe kom ik eraan?

In Europa is het gebruik van semaglutide nog niet goedgekeurd voor obesitas, maar wel voor diabetes type 2. Het medicijn wordt nu ook ter goedkeuring voorgelegd aan de Amerikaanse, Europese en Britse geneesmiddelenbureaus als middel tegen obesitas. Gezien de groeiende belangstelling voor preventie, is de kans niet onaanzienlijk dat het door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zal worden goedgekeurd.

Dan kan de huisarts het voorschrijven, maar dat zal dan altijd samengaan met een begeleidingstraject om gezonder te leven. De pil is een hulpmiddel en vult het gat tussen de huidige obesitasbehandelingen zoals de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) en een maagoperatie.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in