Je lichaam heeft nu andere oefeningen nodig.

Lichaamsbeweging is belangrijk, ongeacht je leeftijd. Maar met 45+ heb je wel een andere workout nodig dan op je twintigste, omdat je lijf anders werkt. Door de menopauze verandert je oestrogeenniveau waardoor je meer vet op je buik kunt gaan opslaan. High impact aerobics of lang intens trainen doen dan niet meer zoveel voor je. Wat werkt wel?

1 Gun jezelf een HIIT

High intensity Interval Training (HIIT) ofwel korte, maar pittige oefeningen in combinatie met wat krachttraining is de beste investering die je als medior in jezelf kunt doen.

De combinatie helpt je spierweefsel op peil te houden (ideaal als calorieverbrander) en sterke spieren helpen je een goed postuur te houden en je gewrichten te ontlasten. Het is ook goed voor de botdichtheid als osteoporose in beeld komt.

Article continues after the ad

2 Maak van je lichaam een instrument

Denk bij krachttraining niet meteen aan halters, maar begin met het gewicht van je eigen lijf. Squatten, lungen, burpees en jezelf opdrukken zijn hier allemaal voorbeelden van. Heb je wat spierweefsel gekweekt, dan kun je eventueel met haltertjes of verzwaarde enkelbanden gaan werken, maar in principe kom je met je eigen lichaam een eind.

Zie je jezelf nog niet bootcampen, dan zou je Pilates kunnen proberen. Ook daar word je sterk en fit van en de core die je kweekt beschermt je rug.

3 Pak je bekkenbodem aan

Goed voor je seksleven, goed voor de controle over je blaas: bekkenbodemoefeningen. Als je er mee begint voor je last krijgt van urineverlies bij het niezen of lachen en het bijhoudt door als je tandenpoetst een setje oefeningen te doen, is dat makkelijker dan er pas mee beginnen als je gaat lekken.

(c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in