Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'10.000 stappen? Nergens voor nodig!'

Lopen is goed voor je, maar 7,5 km per dag hoeft nou ook weer niet. Voor wie de goede voornemens zwaar beginnen te wegen even wat relativerend nieuws: de 10.000 stappen die door lifestylecoaches en apps heilig zijn verklaard, zijn wel erg hoog gegrepen én ze zijn een eigen leven gaan leiden. Lope...

'10.000 stappen? Nergens voor nodig!'

Lopen is goed voor je, maar 7,5 km per dag hoeft nou ook weer niet.

Voor wie de goede voornemens zwaar beginnen te wegen even wat relativerend nieuws: de 10.000 stappen die door lifestylecoaches en apps heilig zijn verklaard, zijn wel erg hoog gegrepen én ze zijn een eigen leven gaan leiden.

Lopen is de beste remedie voor wie een grotendeels zittend bestaan heeft. Zoveel is wel duidelijk: we zitten te veel en te lang aan één stuk. En na je werk naar de sportschool gaan, heft de zitschade niet op, zegt Maria Hopman, arts en hoogleraar fysiologie bij de Radboud Universiteit, op NU.nl.

Langdurig zitten heeft een negatief effect op de gezondheid. Zelfs voor mensen die een paar keer per week 's avonds sporten. Dat komt, zegt Hopman, doordat de vraag naar zuurstof en brandstof in de inactieve spieren tijdens het zitten zeer laag is. Hart, longen en bloedvaten worden minder ingezet en spieren verbruiken weinig energie. "Daarmee verhoogt lang achter elkaar zitten het risico op diabetes en hart- en vaatziekten."

Meer bewegen, dus. Maar met die 10.000 stappen (omgerekend is dat 7,5 km) ligt de lat wel erg hoog. Waarom is men dan toch zo gefixeerd op dat getal? Volgens Britse arts Michael Mosley komt de 10.000 stappen norm uit Japan. Daar werd in de jaren zestig in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio de eerste stappenteller ontwikkeld: de Manpo-Kei. 'Man' betekent tienduizend, 'po' betekent stappen en 'kei' staat voor meter: een tienduizendstappenteller, dus.

De Manpo-Kei was het werk van dr. Yoshiro Hatano, een jonge wetenschapper aan Kyushu University of Health and Welfare. Hij was bang dat de Japanners de leefstijl van de Amerikanen zouden overnemen. Hij berekende dat Japanners slank zouden blijven als hij ze ertoe kon bewegen dagelijks zesduizend stappen extra te zetten. Japanners zetten in die tijd gemiddeld vierduizend stappen per dag. Met tienduizend zouden ze 500 kilocalorieën extra verbranden én op gewicht blijven.

Zo zijn die 10.000 stappen dus de norm geworden. Voor alle duidelijkheid: lopen is hartstikke goed voor je, maar die 10.000 stappen zijn  niet zaligmakend. "Persoonlijk lukt mij dat niet elke dag," zegt Mosley. "En ik ken veel mensen die het ook niet redden."

Voor het BBC-programma The Truth about Getting Fit testte hij twee groepen mensen. Degene die drie keer per dag 10 minuten in een stevig tempo (wel kunnen praten, niet kunnen zingen) liep hield dat veel beter vol dan de groep die 10.000 passen moest zetten

De 3 x 10 minuten groep had bovendien een groter beroep gedaan op de capaciteit van de longen en het hart. Door het stevige wandeltempo hadden zij veel langer intensief bewogen waardoor ze hun hartslag omhoog hadden gejaagd.

En daar zit nu precies het gezondheidsvoordeel in, volgens Hopman. "Door matig tot intensief te bewegen gaat je hart sneller kloppen en dat brengt de doorbloeding op gang. Dat is onder andere belangrijk om de aderen, het hart en de longen in conditie te houden." Stevig fietsen is ook prima, hoe meer beweging hoe beter. Maar als drie keer tien minuten stevig doorlopen beter bevalt dan een fixatie op de stappenteller, dan mag die laatste dus gewoon af.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in