Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Happy Hour: de mythe van absint maakt het een spannend drankje

Het is vandaag Absint Dag, alle reden dus, om Happy Hour te wijden aan dit mysterieuze drankje: 'Na het eerste glas zie je de dingen zoals je ze graag wilt zien.'

Happy Hour: de mythe van absint maakt het een spannend drankje

'Na het eerste glas zie je de dingen zoals je ze graag wilt zien.'

Het is vandaag Absint Dag, alle reden dus, om Happy Hour te wijden aan dit mysterieuze drankje. Absint is sterke drank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia absinthium), venkel en een aantal aanvullende kruiden.

In Europa was het eind 19de eeuw mateloos populair, vooral onder de bohemienne gemeenschappen, die het drankje 'de groene fee', maar ook 'koningin van het vergif' doopten. In het drankje zat het kruid alsem, dat bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak.

Absint werd uiteindelijk in veel landen in Europa verboden omdat het tot waanzin zou leiden. Het verbod in Nederland ging in 1909 in en is in 2004 opgeheven.

Het feit dat je er van zou kunnen gaan hallucineren hielp de mythe dat het tot artistieke inspiratie leidde, maar waarschijnlijker is dat men door het hoge alcoholgehalte (55-70%) gewoon heel snel teut was, zoals dit schilderij van Toulouse-Lautrec passend suggereert. Andere vermeende geestelijke effecten werden hoogstwaarschijnlijk ook door alcohol veroorzaakt. 

Absint werd in 1805 voor het eerst op grotere schaal geproduceerd door Henri-Louis Pernod en elke kunstenaar van Vincent van Gogh tot Ernest Hemingway en van Oscar Wilde tot Toulouse-Lautrec liep ermee weg. Zoals dit schilderij van Edgar Degas suggereert werkt het drankje niet altijd even productief. 

Zoals Wilde schreef over het effect van absint: ‘Na het eerste glas zie je de dingen zoals je ze graag wilt zien. Na het tweede glas zie je de dingen zoals ze niet zijn en na het derde glas zie je de dingen zoals ze werkelijk zijn en dat is nog het meest afschuwelijke van alles.’

Bij het drinken van absint hoort een heel ritueel: je plaatst een absintlepel op een glas met daarop een suikerklontje, dat de bitterheid van het drankje moet tegengaan. Hierop wordt ijskoud water gedruppeld waarna het drankje wordt geroerd en troebel wordt. Het smaakt vooral kruidig naar anijs. En gezien het alcoholgehalte zouden we er zeer matig mee zijn.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in