Laten we proosten op tóch een mooie Koningsdag! 

Wie Koningsdag zegt, zegt oranjebitter, kleine glaasjes dieporanje gekleurde sterke drank waarna het onhandig koekhappen is, zodat het een zegen is dat we het ook dit jaar thuis vieren. 

Article continues after the ad

Wat is het precies? Oranjebitter is een likeur die wordt gemaakt van gedistilleerde curaçaoschillen (schillen van een zure sinaasappel), pomerans (bittersinaasappelen) en brandewijn. Aan oranjelikeur wordt suiker toegevoegd, aan het originele recept van oranjebitter niet.

Oranjelikeur raakte na 1620 in zwang ter ere van verschillende door prins Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. Tot circa 1800 was de drank vrij onbekend. Na het aantreden van de eerste Oranje koning Willem I in 1814 werd het product opnieuw op de markt gebracht, zonder suiker: oranjebitter.

Omdat het zonder suiker bijna niet te drinken is, zit dat er tegenwoordig meestal weer wel in, zodat de meeste oranjebitters eigenlijk oranjelikeuren zijn. Hoe dan ook het wordt standaard geschonken bij feestelijkheden rond het Koninklijk Huis. Hier drinken prins Claus en koningin Beatrix in 1982 een glaasje. 

Royal Orange

(c) Cocktailicious

Voor een stijlvolle Koningsdag cocktail: Vul een wijnglas voor de helft met ijs, vul het verder met sap van ¼ sinaasappel. 30 ml oranjebitter, 30 ml amaretto, 45 ml prosecco en vul het verder aan met bruiswater. Voorzichtig roeren, eventueel versieren met een sinaasappelspiraaltje.

Openingsbeeld (c) Shutterstock, Hollandse Hoogte 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in