Al meer dan dertig vrouwen hebben zich uitgesproken over hun ervaringen met de seksuele intimidatie van Hollywood-producer Harvey Weinstein. En daar zitten grote actrices bij.

Voor wie afgelopen week offline was: Harvey Weinstein is een héle grote Amerikaanse filmproducent, die achter héle grote films zit als Lion, Good Will Hunting, Shakespeare in Love en nog héél veel meer. Een soort God in Hollywood, maar bepaald geen vrouwvriendelijk type. Bijna drie decennia lang was hij sexueel intimiderend, variërend van suggestieve teksten en aanrakingen tot echt veel erger. In sommige gevallen werden de vrouwen afgekocht om hun mond te houden. Maar het doek is gevallen voor de filmgigant, nu steeds meer vrouwen tóch hun verhaal doen…

Gwyneth Paltrow was 22 jaar en had net een contract getekend voor de film Emma. “Hij raakte me aan en stelde voor om samen een massage te nemen in een hotel. Ik was nog jong, en doodsbang”, vertelt ze in The New York Times. Toen haar toenmalige vriend Brad Pitt Weinstein ermee confronteerde, zei de filmbons Gwyneth dat ze haar mond moest houden. Dat deed ze, ze zou immers zo ontslagen kunnen worden…

Gwyneth met Weinstein: blijven lachen, want de man kon je carrière maken én breken.

Ook Angelina Jolie weigerde op zijn avances in te gaan. Zij zegt daarover: “Ik heb in mijn jeugd een heel slechte ervaring gehad met Harvey Weinstein en om die reden besloten om nooit meer met hem te werken, én anderen voor hem te waarschuwen.”

Angelina Jolie weigerde ooit nog met Weinstein te werken.

Model en actrice Cara Delevingne schreef op haar instagram: “Hij wilde dat ik met een andere vrouw in de kamer ging zoenen. Toen ik uiteindelijk de kamer uitliep, ging hij voor de deur staan en probeerde me te kussen.”

Bondgirl Lea Seydoux (“We zaten te praten op de bank, toen hij plotseling op me sprong en me probeerde te kussen”), Mira Sorvino (“Hij probeerde me te masseren en kwam ‘s nachts naar mijn huis”), Rosanna Arquette (“Mijn carrière heeft eronder te lijden gehad, dat ik hem destijds heb afgewezen”), Ashley Judd (“Meer dan eens vroeg hij me naar hem te kijken terwijl hij douchte”)… allemaal hebben ze hun verhaal dat ze nu eindelijk bekendmaken. Het is de reden dat Weinstein is ontslagen bij zijn eigen Weinstein Company. Hij schijnt inmiddels hulp te hebben gezocht om van zijn sexverslaving af te komen, maar dit verhaal is nog lang niet afgelopen, de FBI zit boven op de zaak...

Actice Ashley Judd: "Ik moest naar hem kijken terwijl hij onder de douche stond."

 

En meer leuke weetjes op de Internationale Dag van de Slaap!

Die feiten en weetjes komen uit een onderzoek van het Finse Polar, wereldmarktleider in sporthorloges en fitnesstrackers. Door de slaapanalyses die bepaalde Polar-modellen kunnen doen, konden zes miljoen slaapuren uit 28 landen, inclusief Nederland, worden gemeten. En dat levert zoal het volgende op:

7.22 uur

*Gemiddeld slaapt de mens 7 uur en 22 minuten. In Estland pakken ze 14 minuten meer en daarmee slapen ze het langst. Japanners slapen het kortst, met slechts met 6 uur en 33 minuten.
*Wereldwijd slapen vrouwen met 7 uur en 35 minuten gemiddeld 22 minuten langer dan mannen.
* De leeftijdsgroep 18-29 jaar slaapt met de minste slaaponderbrekingen en komt op een goede 7 uur per nacht. 40-64-jarigen slapen het minst met 6 uur en 50 minuten.

Nederlandse gewoontes

*In Nederland gaan vrouwen doorgaans iets eerder naar bed, waardoor ze 21 minuten langer slapen dan de Hollandse man: 7 uur en 41 minuten versus 7 uur en 20 minuten.
*In de werkweek gaan Nederlanders gemiddeld om 23.41 naar bed en staan ze om 7.03 op. In het weekend gaan we wat later, om 0.17 uur, maar blijven we ook lekker langer liggen en staan we om 8.07 op. Dat levert toch mooi 26 minuten extra slaap op.

Verraderlijk

Er is zoiets als de slaaptijd en de slaapcontinuïteit. Ofwel: hoeveel slaaponderbrekingen zijn er in een nacht. De Nederlander heeft gemiddeld 22,8 korte onderbrekingen en 5,2 lange. Met die onderbrekingen erbij verandert de gemiddelde slaap van 7 uur en 3 minuten in 6 uur en 59 minuten.

Bron: Polar

 

 

Die griepepidemie houdt maar aan. Vroeger kregen we dan een kop bouillon met soepstengels om de geïrriteerde maag een beetje te vullen. Nouveau.nl vroeg 4 bekende food-journalisten/kookboekenschrijfsters naar hun beste hopelijk-is-dit-snel-voorbij-recept. Zijn er overeenkomsten? Jazeker. Maar toch maakt iedereen het weer op haar eigen manier. Hier zijn ze:

Francesca maakt een pittige Thaise tom kha kai om verstopte bronchiën open te blazen

Op haar blog Francesca kookt geeft Francesca aan de lopende band recepten die lekker én goed zijn voor haar en haar gezin. Behalve dat, heeft ze ook een succesvol Instagram-account én enorm veel liefhebbers van haar lekkere, maakbare recepten.

"Ik ben toevallig extreem ziek geweest door de griep in februari en publiceerde speciaal daarvoor mijn recept voor Thaise tom kha kai. Voor mij is kippensoep namelijk de remedie voor griep.

In ieder geval voel ik me er beter door (of het echt werkt, geen idee, maar ik geloof graag in de helende werking ervan) en van wat extra pit voel ik me ook altijd beter."

Hier vind je het recept

Janneke Vreugdenhil gaat voor een troostrijke kippensoep

Janneke vult al jaren de culinaire katern in het NRC. Daarnaast is ze kookboekenschrijfster. Haar column Eten Enzo is een aaneenschakeling van rijke recepten met een originele twist.

"Kippensoep; zodra ik ook maar iets mankeer, of het nu een griepje is of liefdesverdriet, wil ik niets liever dan dat. Een goede soep is meer dan de som der bestanddelen.

Wat er precies gebeurt wanneer je een paar wortels, een prei en een stuk vlees in een plas water gooit en er een vuurtje onder stookt, is niets minder dan een mysterie. Wat ik wel weet is dat deze soep helpt tegen alles!"

Een abrupt beëindigd huwelijk, keerde zij tot iets positiefs met haar kookboek: Solo Food, 72 x koken voor jezelf. Uit dat boek komt dit troostrijke recept.

Naar het recept 

Pauline maakt een hartverwarmende drank als ze zich niet lekker voelt

Pauline Weuring schrijft op haar succesvolle kookblog Uit Paulines Keuken heel veel lekkere en gezonde recepten.

Een echt eet-recept tegen de griep heeft  ze niet, ze zweert juist liever bij warme dranken. Wel zo prettig als je maag even niet zo veel verdraagt. 

"Ik zweer tegenwoordig bij citroen gember thee. Niet echt een recept te noemen maar het helpt wel om mij weer fit te voelen. Ook fijn is golden milk, een lekkere warme kruidige drank met kurkuma. Dat laatste zou ontstekingsremmend werken, ik weet niet of dat zo is, maar ik voel me er wel goed bij."

Bekijk het recept van Pauline's Golden Milk

Janneke Philippi maakt een kippensoep bárstensvol gezonde groenten tegen de griep

Janneke woont met manlief en tweeling (13) in het prachtige Maastricht. In hun kookstudio Studio Philippi toveren ze de lekkerste gerechten te voorschijn.

De mooiste daarvan vind je terug in hun kookboeken, zoals Heerlijk simpel en toonaangevende culinaire magazines. Gevraagd naar haar anti-grieprecept hoefde Janneke niet lang na te denken:

"Ik moet je eerlijk zeggen dat ik vaak een beschuitje met suiker kreeg als ik ziek was... maar dat krijgt mijn tweeling niet meer, haha. Hartige kippensoep met spek en spinazie is tegenwoordig mijn grieprecept.

Daar kan ik enorm naar verlangen, ook als ik niet ziek ben trouwens. Een kom rustgevende kippensoep met gerookt spek en dan lekker veel groenten op elke lepel."

Hier vind je het recept van deze heldere krachtbouillon