Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Genieten van de vintage schatten van Studio Maria Elena

Gouden tips over het combineren van oud en nieuw. Haar Insta is een schatkamer in sfeervol en uniek home decor, met dank aan Maria-Elena Groenewouds oog voor bijzondere items en een goed gevoel voor styling. Nu Nederland vorig jaar massaal heeft opgeruimd, is de keuze in vintage schatten groot. H...

Genieten van de vintage schatten van Studio Maria Elena

Gouden tips over het combineren van oud en nieuw.

Haar Insta is een schatkamer in sfeervol en uniek home decor, met dank aan Maria-Elena Groenewouds oog voor bijzondere items en een goed gevoel voor styling. Nu Nederland vorig jaar massaal heeft opgeruimd, is de keuze in vintage schatten groot. Hier deelt de drijvende kracht van Studio Maria Elena haar tips & tricks!

Vintage vondsten, wat zijn dat precies?

Elena: "Vintage items zijn écht oude items die sprekend zijn voor een bepaalde periode, ongeveer tussen 1920 en 1980."

Wat vind je zo mooi aan antiek en vintage?

"Ze ademen nostalgie uit. Deze items nemen je terug mee in de tijd en ademen sfeer."

Hoe scoor je de beste vintage items? 

"Er zijn veel verschillende plekken waar je goede vintage en antieke spullen kunt vinden, bijvoorbeeld op Marktplaats, op antiek en vintage markten of bij een kringloopwinkel.

Ik zoek op veel verschillende zoektermen. Eerst heel algemeen: veel mensen denken niet na over trefwoorden als ze iets te koop aanbieden.

Dus het algemene 'spiegel' levert veel meer resultaten op dan 'antieke Franse spiegel'. Daarnaast zoek ik vaak op datum: van oud naar nieuw in plaats van andersom.

Zo kom je items tegen die er al langer op staan. Ook bekijk ik altijd de overage advertenties van een Marktplaats verkoper."

Waar let je op?

"De prijs/kwaliteit verhouding is heel belangrijk voor me. Soms zijn spullen heel scherp geprijsd.

Wanneer dat het geval is, vraag ik altijd door naar eventuele beschadigingen of vraag ik extra foto’s. En persoonlijk hou ik ervan als ik iets goed kan schoonmaken voor ik het in mijn eigen huis zet."

Wel eens de mist ingegaan?

"Let altijd goed op te afmetingen. Zo dacht ik een keer een oude kist als salontafel te hebben gekocht, maar dat bleek dat een klein kistje te zijn.

Ik vond het al vreemd dat de verkoper het wel even langs kwam brengen op de fiets! Overigens was het wel een prachtige houten doos en dient hij nu als knutseldoos voor onze kinderen."

Wat wil je met je Instagram?

"Ik hoop er mensen mee te kunnen inspireren om oude items te combineren met nieuwe. Deze combinatie zorgt voor een eigentijds geheel.

Antieke en vintage items zijn kleine stukjes herinneringen uit het verleden en daarmee geven zij een nostalgisch gevoel."

Nog rare dingen die je zijn bijgebleven?  

"Het is een eigenaardig verhaal: wanneer je een tweedehands, antieke of vintage spiegel koopt...

...zou daar de geest van iemand anders in kunnen zitten."

Hoe zou je zelf je eigen interieurstijl omschrijven? 

"Ik maak graag gebruik van verschillende stijlen. Juist die combinaties maken vind ik leuk, zodat het moeilijk is om er een naam op te plakken. Ik vind het fijn als er items in huis staan waar ik herinneringen aan heb.

Zoals bijvoorbeeld mijn bruidsboeket in een oude stolp: die kocht ik met mijn moeder op een antiekmarkt en dat was een hele fijne dag. Deze herinnering hoort bij deze specifieke stolp en daarom vind ik hem extra mooi. Een ander voorbeeld is het antieke bed waar ons oudste zoontje in slaapt.

Mijn ouders kochten ooit twee antieke bedden voor mijn broer en voor mij. Ik vind het heel leuk dat dit bed opnieuw een generatie mee gaat.

Lifestyle
  • Emma Peijnenburg