"Traveling is the only thing you buy that makes you richer" is een tegeltjeswijsheid die erg geliefd is. Dat er een kern van waarheid in zit, lijkt logisch. Immers, vakantie vieren doen we maar wat graag. Toch blijkt dit motto nu officieel op waarheid berust. Volgens onderzoekers maakt geld wél degelijk gelukkig als je er één specifieke zaak mee koopt: vrije tijd!

Lees ook: Zo slaap je in het vliegtuig

Volgens het onderzoeksteam achter Happy Money: The Science of Happier Spending geeft het kopen van meer vrije tijd je ook meer geluk. Uit het onderzoek, waarbij in totaal 6.000 mensen werden ondervraagd, is gebleken dat mensen meer voldoening en geluk halen uit extra tijd voor zichzelf dan nieuwe spullen. Kwali-'tijd' boven kwantiteit zeg maar. Het onderzoek - waarbij Amerikanen, Denen, Canadezen en Nederlanders - ondervraagd waren stelt dus dat we beter ons geld kunnen uitgeven aan een schoonmaker of kok, dan aan een paar nieuwe schoenen of outfit. 

Hiermee koop je meer tijd voor jeze;f. Volgens onderzoeksauteur Elizabeth Dunn is deze uitkomst niet gek, maar is het wel interessant om je af te vragen waarom mensen juist vaak als eerste bezuinigen op de schoonmaakhulp. “Ik denk dat dit te maken heeft met sociale verwachtingen. Ik hoop dat deze studie laat inzien dat het niet lui is om meer tijd voor jezelf te ‘kopen’. Het is daarentegen een goede, wetenschappelijk onderbouwde strategie die je levenskwaliteit verbetert.”