Wat zeiden Donald en Melania als ze even privacy wilden? 

Het is het bekendste adres in Amerika: 1600 Pennsylvania Avenue in Washington, D.C. Maar wat gebeurde er allemaal al achter de 147 ramen van 132 kamers en 35 badkamers?  

Op Inauguratiedag heeft het personeel 5 uur om de verhuizingen te regelen. In die vijf uur wordt desgewenst ook geverfd en behangen in de privévertrekken, en worden kunstwerken omgewisseld. De staf heeft in totaal 12 uur om verder op te ruimen.

Article continues after the ad

Op het moment dat Joe Biden de eed aflegt in het Capitool, wordt er in de privévertrekken van het Witte Huis dus als een gek gewerkt om de spullen van de Bidens naar binnen te brengen en die van de Trumps in te laden. Veel zal het laatste overigens niet zijn, Melania heeft in december al veel privébezittingen discreet naar New York en Mar-a-Lago in Florida laten brengen. Daar gaan de Trumps wonen.

Naast bekende ruimtes als het Oval Office, de Situation Room en de Press Briefing Room, zijn er ook nog minder bekende kamers, zoals het Kalligrafie Kantoor, een spelletjeskamer, een muziekkamer, een solarium, een bowlingbaan, een chocoladewinkel (de chef maakt de creaties), een bloemenwinkel, een artsenpraktijk en een tandartsenpraktijk. Er is ook een 'Doomsday Bunker' en een indoor zwembad waar Kennedy graag naakt zwom met zijn assistentes. 

Niet elke president woonde er graag: Nixon noemde het 'De grote witte gevangenis' en 'een glamoureuze bajes'. Pikant detail: president Trump brengt zijn laatste dagen briesend in het Oval Office door, omdat zijn rating onder die van Nixon is gezakt als 'slechtste president ooit'.

Voor presidenten met kinderen betekent het dat papa altijd thuis werkt. Hier Jack Kennedy in 1963 met onder andere dochter Caroline tijdens Halloween. 

Het heeft lang Het Witte Paleis geheten, Teddy Roosevelt gaf het in 1901 de naam White House.

Roosevelt was ook degene die de West Wing erbij liet bouwen, de werkvleugel van het Witte Huis. Hij wilde rustig kunnen werken zonder steeds gestoord te worden door zijn zes kinderen.

Meerdere bezoekers, waaronder Winston Churchill en koningin Wilhelmina, beweerden na een nacht logeren dat ze de geest van Abraham Lincoln hadden gezien.

President John Quincy Adams had een alligator die in een badkamer woonde. Theodore Roosevelts dochter hield er een slang die Emily Spinach heette en door het personeel verfoeid werd. En Calvin Coolidge hield er een berenjong, leeuwen welpjes, een lynx, een wallaby en een dwergnijlpaard.

Er is 2157 liter witte verf voor nodig om het Witte Huis wit te houden.

Voor Chelsea Clinton, die nog erg jong was toen Bill president werd, werden in een paar gangen de tapijten opgerold, zodat ze er kon rolschaatsen op het parket. 

De Obama-Biden jaren stonden bekend om hun goede sfeer: gelach in de Oval Office was in de ruime omtrek te horen. 

Overal in het Witte Huis staan volstrekt onschuldig ogende beeldjes en prullen met het presidentiële zegel erop. Een selectie hiervan bevat sensoren bij wijze van stil alarm. De First Lady of de president hoeft er maar eentje op te pakken, of de Secret Service staat al naast haar of hem. 

In de State Dining Room kunnen 140 mensen tegelijk eten; voor een staande receptie met hapjes is het maximum duizend mensen, buiten covid-19 tijden. 

Beveiliging is altijd aanwezig. Om het presidentiële paar toch een beetje privacy te gunnen, worden er codenamen afgesproken. De afgelopen vier jaar was Trump Renegade, Melania Renaissance en als ze niet gestoord wilden worden, gingen ze 'de situatie in Bosnië bespreken.' 

Hoewel de president een jaarsalaris van 400.000 dollar krijgt en gratis in het Witte Huis (en buitenverblijf Camp David) mag wonen en zaken als The Beast (de gepantserde limousines) en Air Force One bij de baan horen, is het een hele kunst de baan niet met schulden te verlaten.

De presidentiële extra toelage is in verhouding bescheiden: 50.000 dollar om aan levensonderhoud te besteden, 100.000 dollar belastingvrij om te reizen en 19.000 dollar voor entertainment. De president moet zijn eigen eten, kleding alle events en het personeel daarvoor ervan betalen én zijn vervoer.

Bill Clinton's schuld was na twee termijnen opgelopen tot 10.6 miljoen dollar – daar moest hij heel wat spreekbeurten voor geven.

Trump zag net als Hoover en Kennedy van het salaris af, en doneerde het per kwartaal aan bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid, volgens zijn perswoordvoerder.  

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, The White House Library

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in