Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ga je op wintersport? Doe even de winterfitscan!

Lekker naar de sneeuw, heelhuids weer thuiskomen ❄️ Vaste grap van skileraren onder elkaar: 'Het gaat hard en het valt? Een Nederlander op ski’s...' Plat land, weinig ervaring, de oorzaken liggen voor de hand.  Dit jaar komt er een risicofactor bij, want door de pandemie hebben veel mensen hun sk...

Ga je op wintersport? Doe even de winterfitscan!

Lekker naar de sneeuw, heelhuids weer thuiskomen ❄️

Vaste grap van skileraren onder elkaar: 'Het gaat hard en het valt? Een Nederlander op ski’s...' Plat land, weinig ervaring, de oorzaken liggen voor de hand. 

Dit jaar komt er een risicofactor bij, want door de pandemie hebben veel mensen hun ski’s of snowboard al een tijdje niet meer gebruikt. Hoe weet je dan of je er klaar voor bent om straks direct de piste op te gaan?

Doe even de Winterfitscan van Alarmcentrale Eurocross. Na het invullen ontvang je een  persoonlijk advies om je goed voor te bereiden. Hierdoor verklein je de kans op ongelukken.

De winterfitscan is gebaseerd op het onderzoek dat Eurocross, samen met Traumacentrum LUMC, doet naar wintersportongevallen en is daarmee een wetenschappelijk onderbouwde tool. Wintersporters kunnen zelf testen hoe zij scoren ten opzichte van een onderzoekgroep.

Veel Nederlandse wintersporters kampen met enige… zelfoverschatting op de piste. In 2020 werd, net voor de pandemie, veldonderzoek gedaan op de piste in het Oostenrijkse Flachau. Vierentachtig Nederlandse skiërs werden daar bevraagd naar hun vaardigheden en gevraagd om vervolgens naar beneden te skiën langs een aantal plekken waar skileraren de skivaardigheid ook een cijfer gaven.

Liefst 80 procent van de skiërs schatte zijn skiniveau hoger in dan het daadwerkelijk is. Bij mannen ligt dat hoger dan bij vrouwen, 90 procent versus 64 procent. De skiër die het meeste risico loopt is een man die net geen beginner meer is, blijkt uit het onderzoek in Flachau.

Je kunt zelf veel doen om het risico op een blessure te verminderen, bijvoorbeeld door vooraf op een borstelbaan of in een skihal je techniek even op te frissen of ter plekke eerst een paar lessen te nemen, om met net even wat meer zelfvertrouwen en (realiteitszin) de sleeplift naar boven te nemen.

Illustratie (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in