Heb je nog wat te wensen?

Komeet Neowise is met een verrekijker nog te zien en intussen dient het volgende hemelfenomeen zich alweer aan. Deze week zijn er opvallend veel vallende sterren te zien, vooral in de nacht van dinsdag op woensdag en van woensdag op donderdag. Er vallen dan zo'n vijftien tot twintig sterren per uur.

Article continues after the ad

De sterren zijn afkomstig van van twee zwermen, de Aquariden en de Cassiopeïden. In de nacht van dinsdag op woensdag kun je genieten van de Aquariden, in de nacht van woensdag op donderdag zijn de Cassiopeïden aan de beurt.

Of de vallende sterren overal goed te zien zullen zijn, hangt af van de mate van bewolking. Je kans om ze te spotten zijn het grootst in de nacht van woensdag op donderdag. Op deze timelapse video zie je wat je ongeveer te zien zou kunnen krijgen. 

Vallende sterren bestaan uit kleine stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de atmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80 à 120 km hoogte verbranden. De energie die daarbij vrijkomt, is het spoor dat enkele seconden oplicht. Het zijn blink-and-you'll-miss-it-momenten, maar voor wie een vallende ster ziet: het is altijd een bijzondere ervaring.  

Foto's (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in