Couture cocktails, het nieuwe level in exclusief.

Het is geen drankje uit duizenden, maar een drankje uit 6 miljard. Brit Ryan Chetiyawardana, beter bekend als Mr Lyan, 's werelds meest bekroonde barman, biedt nu Time Capsules aan, een 'bespoke cocktail service' waarin hij 'het leven van een persoon in vloeibare vorm vangt.'

Article continues after the ad

Chetiyawardana vergelijkt zichzelf met een moderne portretschilder die de essentie van iemand weet vast te leggen, maar dan door middel van smaak in plaats van verf.

De couture cocktail service biedt cocktails op maat aan vanaf 13.100 dollar. Dit is het instapmodel, The Monarch service kost 131.000 dollar. Voor dat geld krijg je een persoonlijk consult met Chetiyawardana waarin hij je uithoort over je smaak, leven en favoriete momenten, om die als muze te kunnen gebruiken.

Daarna volgt een proeverij van vloeistoffen die voor je geselecteerd zijn en op basis van je reacties mengt hij dan handmatig een unieke cocktail die hij ook nog voor je bottelt. Het is een beetje zoals een parfumeur werkt, maar dan met alcohol.

Chetiyawardana beschikt over een enorme collectie drankjes en heeft een fenomenaal netwerk waarin veel kleine, gespecialiseerde destilleerderijen. Zo bezit hij flessen chartreuse die gemaakt zijn van kruiden die zijn uitgestorven tot flessen cognac die in de 1910's zijn gemaakt door vrouwen, omdat de mannen aan het front van WOI vochten.

"Die hebben een etherisch karakter," aldus de mixoloog. "Vrouwen zorgden altijd voor alles achter de schermen, toen de mannen weg waren, konden zij eens stralen."

In vergelijking met wijn proeven is de aanpak van Chetiyawardana breder: hij werkt met oude sherry's, whisky's waar amber in zit en kruidenlikeuren "die ik zelf ook niet helemaal kan duiden: het is alsof je uit een bos rechtstreeks een Indiase kruidenmarkt oploopt. Maar ze kunnen nodig zijn om het verhaal van je leven te vertellen." Voor die prijs geldt: heel goed proeven!

Foto's (c) Mr. Lyan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in