Een slimme meid is op haar financiële toekomst voorbereid.

Bij Nouveau willen we graag vrouwen vertrouwen en kunde meegeven, ook op financieel gebied. Er kan namelijk nogal het nodige veranderen: een scheiding, een andere hypotheek, een erfenis die geregeld moet worden. Als je zelf het stuur in handen wilt hebben, is het handig meer van geldzaken te weten. Financieel expert Sabine Barthel belicht elke maand een nieuw thema. Deze keer: hoe begin ik met beleggen?

In het nieuws hoor je spannende verhalen, je ziet cryptomilonairs op insta. Beleggen is slapend geld verdienen. Is dat zo en hoe pak je het nu écht aan als je een beetje meer rendement wilt halen?

  1. Past beleggen wel bij mij 
    Ga eerst bij jezelf na of beleggen wel bij je past. Iedereen wil snel geld verdienen met weinig risico, maar dat bestaat niet. Als je wil beleggen kan je dat alleen doen met geld dat je de komende 5 à 10 jaar niet nodig hebt. De verwachting is dat je beleggingen op lange termijn in waarde zullen stijgen, maar dat de waarde tussentijds wel kan schommelen. Als de beleggingen net in een dipje zitten, terwijl je je geld nodig hebt, ben je zuur want pak je je verlies. Kan je niet tegen grote koersschommelingen, dan is het goed dat jouw vermogensbeheerder daar rekening mee houdt. Het kan bij jou passen om dan niet of maar met een klein deel te gaan beleggen en verder spaargeld aan te houden. Saai, maar wel verstandig.
  2. Vind iemand die er verstand van heeft 
    Een veel gehoorde opmerking: “Ik durf niet te beleggen want ik heb er geen verstand van.” Dat klinkt voor mij net zoals: “Ik durf mijn blindedarm niet te laten verwijderen, want ik heb er geen verstand van.” Je hoeft het zelf niet te kúnnen, maar je moet wel begrijpen wat er gebeurt. Praat net zo lang met verschillende partijen, surf op het net, totdat je iemand vindt waar je het juiste gevoel bij hebt. Op Independer kan je verschillende partijen met elkaar vergelijken. Op een site als die van de consumentenbond vind je brede achtergrondinformatie, op een toegankelijke manier uitgelegd. En de basis is simpel: als een investering te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Prik door mooie verhalen heen, laat je niet gek maken door flitsende finfluencers op insta, die met crypto's hun Lamborghini hebben betaald. De bekende grootbanken zijn minder spannend, maar ze leveren wel rust en kennis. Voor jouw eerste stappen is dat prima, en als je een tijdje hebt meegedraaid, kun je altijd nog wat meer de spanning opzoeken.
  3. Doe goed met geld 
    Naast financieel rendement kan je je geld ook inzetten om goed te doen. Zet je geld op een duurzame bankrekening, of investeer in duurzame beleggingen. Hiermee maak je niet alleen financieel rendement, maar draag je bij aan een betere wereld. Naast de bekende banken als ASN en Triodos, bieden steeds meer partijen duurzame beleggingsfondsen aan. Met jouw belegging daarin draag je bij aan verbeteringen in het milieu en de maatschappij.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Article continues after the ad