Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit zijn de do's and don'ts van Black Friday

Doe er je voordeel mee! Al dagenlang worden we om de oren geslagen met Black Friday aanbiedingen. Het is een uit Amerika overgewaaid fenomeen: na zich op Thanksgiving (dit jaar valt dat op 25 november) met vrienden en familie - al dan niet binnen de coronabeperkingen - in een voedselcoma te hebbe...

Dit zijn de do's and don'ts van Black Friday

Doe er je voordeel mee!

Al dagenlang worden we om de oren geslagen met Black Friday aanbiedingen. Het is een uit Amerika overgewaaid fenomeen: na zich op Thanksgiving (dit jaar valt dat op 25 november) met vrienden en familie - al dan niet binnen de coronabeperkingen - in een voedselcoma te hebben gegeten, gaan Amerikanen op Black Friday massaal inkopen doen voor de feestdagen.

Waarbij ze er normaal gesproken niet voor terugschrikken om na het toetje van Thanksgiving al in de rij te gaan liggen voor een aanbieding of een nacht op te blijven om online hun slag te slaan.

Door de gekte daar doet Nederland – het is een kleine wereld aan het worden – inmiddels ook mee aan Black Friday en deze week is het dan zover (met uitloop naar Cyber Monday, dat is volgende week maandag 29 november). Maar vóór je je inner shopaholic de vrije loop laat om in te slaan voor Sint en Kerst, lees je misschien toch beter eerst even dit.

Leve het verlanglijstje

Tijdens Black Friday zijn er zoveel aanbiedingen dat je al snel het overzicht kwijt bent. Maak een verlanglijstje en concentreer je daarop. Als je vóór het zien van een bord met '60% korting!' niet intens naar een pastamachine verlangde, zul je er met die 60% eraf niet opeens heel gelukkig van worden.

Doe prijsonderzoek

Tijdens Black Friday wordt er  veel gestunt met kortingspercentages. Soms wordt het oude bedrag in de aanloop naar Black Friday nog even verhoogd of wordt de korting berekend op basis van de niet-bindende adviesprijs in plaats van de lagere marktprijs. Google voor aankoop wat elders de prijzen zijn van de producten die je graag wilt hebben. Zo weet je tijdens Black Friday wat het daadwerkelijke kortingspercentage is en betaal je niet alsnog de hoofdprijs.

Check de app

Consumentenplatformen zijn handig om op tijd de juiste aanbiedingen te lokaliseren. De populairste producten met de scherpste kortingen zijn meestal razendsnel uitverkocht, een app van zo'n platform – bijvoorbeeld de Pepper app – kun je een deal alert instellen.

Je krijgt dan een notificatie zodra er een aanbieding op het gewenste product op Pepper wordt geplaatst. Zo ben je er snel bij en kom je minder snel in de verleiding ook andere dingen te kopen, puur omdat er korting op wordt gegeven.

Weet hoe het werkt

Officieel begint Black Friday om 00:00 ‘s nachts tussen donderdag 25 november en vrijdag 26 november (Amerikaanse tijd, dus om 06:00 bij ons). Grote partijen als Amazon nemen dat dagen en soms zelfs weken ruimer, net als de grote ketens in Nederland.

Laat je niet gek maken door waarschuwingen als 'flash sale!' of 'nog maar 'één op voorraad'. Check eerst even je prijsonderzoek voor je iets in je mandje legt of klikt. En hou jezelf voor dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, het dat ook waarschijnlijk ís. 

Extra kosten en tijd

Koop je over de grens, besef dan dat verzend- en betaalkosten de prijs van een aantrekkelijke aanbieding flink omhoog kunnen jagen. Bij webwinkels in de Verenigde Staten en China komen er bovendien nog importkosten en belastingen bij en kan het zomaar voordeliger zijn om wat je wilt hebben, gewoon in Nederland aan te schaffen.

De goedkoopste verzending vanuit het buitenland tot wel twee maanden duren. Wil je het sneller hebben, dan worden de verzendkosten hoger, waardoor de aanbieding ook weer minder aantrekkelijker wordt. Soms is naar een fysieke winkel gaan gewoon simpeler, sneller en goedkoper - het is een kwestie van goed geïnformeerd een afweging maken.

Check de webshop

Koop je online in Nederland, check dan de webshop op het keurmerk van Thuiswinkel Aankoop. Is het een onbekende winkel, kijk dan op Thuiswinkel Aankoop zelf of de webshop het keurmerk wel écht heeft.

Bij Nederlandse webshops kun je daarnaast controleren of het bedrijf een Nederlands adres heeft en geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Voor alle webshops geldt dat het zinvol is even de reviews op bijvoorbeeld Trustpilot en Kiyoh te checken, om een beeld te krijgen van de service.

Combineer kortingen

Er zijn twee manieren om op het nippertje nog van extra korting te profiteren. Zo kun je als koopjesjager onderzoeken of er een actuele kortingscode voor de desbetreffende webwinkel geldt waardoor bijvoorbeeld de verzendkosten gratis zijn.

Op diverse sites (google actie of korting) staan actuele kortingscodes, coupons en vouchers. Daarnaast kun je controleren of de webwinkel samenwerkt met een cashback portal. Hiermee krijg je na het afronden van de bestellingen een deel van het aankoopbedrag terug.

Betaal veilig

Online shoppers kunnen het best gebruik maken van een bekende creditcard (Visa of MasterCard) of PayPal. Deze betaalmethodes bieden namelijk extra bescherming bij het online shoppen. Zo zijn gebruikers van PayPal bijvoorbeeld beschermd tegen oplichting en verschaffen creditcardverstrekkers soms een aantal maanden extra verzekering op de aankoop.

Die extra's biedt iDeal niet, maar het is wel een veilige manier van online aankopen afrekenen. Check ook nog even of je het kleine hangslot-icoontje in het adresveld ziet, als teken dat de internetverbinding is gecodeerd. Happy shopping!

Foto's © iStock, nl.pepper.com

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in