Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít verandert er vanaf vandaag allemaal

We hopen dat je je favoriete wijn hebt gehamsterd!  Je denkt bij 1 juli aan de zomer, maar het is ook het startpunt voor een reeks nieuwe wetten en regels. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? 'Geen interesse, nog een fijne dag' Heel fijn, geen ongewenste verkooptelefoontjes meer, dankzij de ...

Dít verandert er vanaf vandaag allemaal

We hopen dat je je favoriete wijn hebt gehamsterd! 

Je denkt bij 1 juli aan de zomer, maar het is ook het startpunt voor een reeks nieuwe wetten en regels. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

'Geen interesse, nog een fijne dag'

Heel fijn, geen ongewenste verkooptelefoontjes meer, dankzij de nieuwe telecommunicatiewet die per 1 juli ingaat. Telefonisch producten of diensten verkopen aan personen mag vanaf dan alleen nog met toestemming.

We zijn echter niet helemaal van deze ellende af. Voor bedrijven waar je al klant bent of bent geweest, zoals de energieleverancier, geldt dat zij je tot drie jaar na beëindiging van het contract mogen bellen.

Wel geldt dat áls ze bellen en je zegt dat je dat niet meer wil, ze dan moeten stoppen. Dat moeten ze ook zelf aanbieden tijdens het gesprek. Je kunt ook op voorhand zelf bedrijven laten weten dat je niet gebeld wil worden.

Stuntprijzen voor bier of wijn afgeschaft

Hopelijk heb je je favoriete vintage gehamsterd, want er mag niet meer gestunt worden met prijzen voor wijn of kratten bier tot het verleden. Supermarkten en slijterijen mogen met ingang van 1 juli niet langer meer dan 25 procent korting geven bij de verkoop van alcohol. Dat is één van de regels in de nieuwe Alcoholwet die donderdag de Drank en Horecawet (DHW) vervangt.

Behalve het verbod op grote kortingen op drank, wordt daarin ook het doorgeven van drank aan minderjarigen strafbaar gesteld. Bovendien wordt de naleving van de regels voor de verkoop van bier, wijn en sterke drank 'op afstand' (online) strenger.

Het happy hour in de horeca mag nog wel, want het verbod geldt alleen voor drank die ergens anders wordt gedronken dan waar die is gekocht.

Goedkope spullen worden duurder

Per 1 juli worden goedkope spullen uit Chinese of Amerikaanse webwinkels duurder. Consumenten moeten op alle online aankopen van buiten de Europese Unie btw betalen. Tot dusver hoefde dat voor bestellingen onder de 22 euro niet.

Bovendien rekent PostNL extra kosten voor het innen en afdragen van die btw. Die kosten variëren van 4 euro tot 7 euro per pakje. DHL brengt voor de nieuwe btw-afdracht geen extra kosten in rekening. Dat lieten de vervoerders eerder aan NU.nl weten.

Ook producten die vóór 1 juli zijn besteld, maar pas daarna worden ingevoerd vallen binnen de nieuwe regels.

Kijk voor meer veranderingen op Nu.nl!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in