Een beetje troosteten in onrustige tijden, anyone?

De Zweedse köttbullar ofwel gehaktballetjes zijn een begrip. En de geel-met-blauwe gigant heeft het recept gedeeld, zodat je ze nu ook thuis kunt maken.

Er is zelfs een geestige handleiding vrijgegeven in Ikea-stijl, zodat je verzekerd bent van een 'smaklig måltid'

Article continues after the ad

Dit heb je nodig:

  • 500 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teentje look (geplet of gesneden) 
  • 100 g broodkruimels
  • 1 ei
  • 5 eetlepels volle melk
  • zout en peper

Voor de saus

  • scheutje olie 
  • 40 g boter
  • 40 g bloem 
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml (slag)room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  1. Meng het rundergehakt en het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper. 
  2. Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een schoon bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
  3. Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren. 
  4. Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden. 
  5. Smelt voor de saus de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Dan de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel doen. Breng alles zachtjes aan de kook zodat de saus een beetje kan indikken. Serveren met aardappelen, puree, krieltjes of frites en wat veenbessensaus. 

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in