Allemaal op zoek naar 'umami synergie'!

Eggs Benedict en champagne? Het is een onverslaanbaar brunchduo, zo blijkt uit onderzoek van, niet heel verwonderlijk, het Franse Comité Champagne, de vereniging van champagnehuizen.

Umami is het Japanse woord voor de vijfde smaak: naast zoet, zuur, zout en bitter is er hartig (denk aan bouillonblokjes,sojasaus, tomaat, belegen kaas, zeewier en vlees).

Article continues after the ad

(c) Comité Champagne / Jean Cazals

Umami komt extra tot zijn recht met voedingsmiddelen die elkaar mooi aanvullen, zoals ham en kaas, St-Jacobsschelpen en erwtenpuree of eieren met spek. En met champagne dus: de dode gistcellen in de bubbels versterken de umami-smaak, vooral in het geval van de iets rijpere champagnes.

Het maakt van Eggs Benedict – gepocheerde eieren met ham of bacon met Hollandaisesaus (hier met zalm, óók lekker!) op geroosterd brood (een geroosterde beschuitbol komt in de buurt van het Amerikaanse origineel) een fantastische brunchcombinatie met champagne. Hou je het liever vegetarisch, dan is shakshuka een prima match met bubbels in de categorie brut.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in