Laat je niet oplichten in de liefde, kijk deze docu! 

Tipten we Inventing Anna al als bezienswaardige (en huiveringwekkende) oplichter, op Netflix is nu ook 'The Tinder Swindler' te streamen. Een leerzaam en waargebeurd verhaal, dat iedereen die online aan het daten is zou moeten zien, puur uit zelfbescherming.

In 2018 leert Cecilie Fjellhøy, een Noorse IT-consultant, een zogenoemde Simon Leviev (31, echte naam Simon Hayut) kennen via Tinder. Hij neemt haar mee op luxueuze dates en reisjes over heel de wereld.

Wanneer ze niet bij elkaar zijn, whatsappen ze de hele dag door foto’s, video’s en spraakberichten naar elkaar. Een maand na de start van hun relatie krijgt Cecilie plots een filmpje van Simon die in paniek met zijn bebloede bodyguard in een ambulance zit.

Article continues after the ad

Cecile is 176.000 euro armer als ze doorkrijgt dat ze wordt opgelicht

Hij vraagt haar een creditcard aan te vragen op haar naam, zodat hij niet getraceerd kan worden door zijn gewelddadige vijanden. Omdat de vrouw intussen verliefd is op Leviev en zich geen zorgen maakt over de terugbetaling vanwege zijn luxueuze leven, doet ze wat hij zegt.

Als het krediet na een paar dagen al op is, vraagt hij aldoor meer geld. Cecilie gaat voor hem leningen aan. Als ze doorheeft dat ze wordt opgelicht, is ze 176.000 euro armer.

Simon maakt ook in Zweden een slachtoffer: Pernilla Sjoholm die voor 35.000 euro het schip ingaat. Als Cecilie in wanhoop met haar verhaal naar de grootste krant van Noorwegen stapt, heeft de onderzoekredactie al snel door dat Cecilie een vlucht had betaald voor Simon, zijn entourage en... Pernilla. Er wordt contact met die laatste opgenomen en de vrouwen besluiten samen te werken om Leviev op te laten pakken.

De eerste poging mislukt, maar het artikel wordt internationaal gelezen. Onder andere door de Nederlandse Ayleen Koeleman die dan al twee jaar een 'relatie' heeft met Simon, die ze zo'n 140.000 dollar leent.

Om haar aan het lijntje te houden, gebruikt hij dezelfde filmpjes en berichten als hij Pernilla en Cecilie stuurde.

Ze sluit zich bij hen aan en hoe dat afloopt, kun je zelf bekijken. Maar na afloop denk je geheid nog eens goed na over online daten en zul je hopelijk nooit geld overmaken naar iemand met veel te mooie praatjes.

Foto (c) Cecilie Fjellhøy

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in