Donderdag overleed Liliane Bettencourt op 94-jarige leeftijd. De Franse erfgename van L’Oréal stond bekend als La plus riche femme de France. Haar leven was turbulent en niet zonder schandalen.

Liliane Schueller werd in 1922 geboren in Parijs als dochter van Eugène Schueller, oprichter van L'Oréal. Op haar vijftiende kreeg ze haar eerste baantje binnen het bedrijf. Toen haar vader in 1957 overleed, werd Liliane de schatrijke erfgename. Ze was inmiddels getrouwd met André Bettencourt, een rechtse Franse politicus, met wie ze dochter Françoise kreeg. Liliane Bettencourt bouwde L’Oréal uit tot een enorm cosmeticaconcern. In 2012 nam ze op 89-jarige leeftijd afscheid van de raad van toezicht.

De Bettencourts zwommen in het geld en leefden een extreem luxueus leven. Maar daarnaast stichtte Liliane ook verschillende liefdadigheidsorganisaties die zeer gulle prijzen uitreikten aan mensen die actief waren op sociaal en wetenschappelijk gebied, of die het feminisme bevorderden.

Schandalen
In 2008 diende dochter Françoise een aanklacht in tegen een huisvriend van haar moeder, de fotograaf François-Marie Banier. Ze beschuldigde hem ervan misbruik te hebben gemaakt van de geestelijke zwakte van haar moeder om haar zo geld af te troggelen. Liliane zou hem in de loop der jaren bij elkaar zo’n 200 miljoen dollar hebben geschonken. Ze noemde zich een vrije vrouw, in het volle bezit van haar verstandelijke vermogens, die het volste recht had Banier te belonen voor zijn vriendschap. De rechtbank sprak echter van een kwetsbare vrouw, gezien haar hoge leeftijd, zwakke fysieke gezondheid, depressieve toestand, eenzaamheid, geheugenproblemen en doofheid, die haar oordeel vertroebelden. Mede om die redenen werd Banier veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar.
Bekender was het schandaal rond Eric Woerth, minister en penningmeester van de partij van Sarkozy, die er ook van werd verdacht misbruik te hebben gemaakt van de zwakte van Bettencourt, om illegale donaties aan de partijkas binnen te halen. President Sarkozy werd ervan verdacht op de hoogte te zijn. Woerth werd uiteindelijk vrijgesproken en Sarkozy niet vervolgd.

In 2011 werd Liliane Bettencourt op verzoek van haar dochter onder curatele gesteld. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes schatte haar vermogen op 38,3 miljard dollar. Afgelopen donderdag overleed ze. "Mijn moeder is vredig vertrokken", luidde de verklaring van Françoise.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.