Donderdag overleed Liliane Bettencourt op 94-jarige leeftijd. De Franse erfgename van L’Oréal stond bekend als La plus riche femme de France. Haar leven was turbulent en niet zonder schandalen.

Liliane Schueller werd in 1922 geboren in Parijs als dochter van Eugène Schueller, oprichter van L'Oréal. Op haar vijftiende kreeg ze haar eerste baantje binnen het bedrijf. Toen haar vader in 1957 overleed, werd Liliane de schatrijke erfgename. Ze was inmiddels getrouwd met André Bettencourt, een rechtse Franse politicus, met wie ze dochter Françoise kreeg. Liliane Bettencourt bouwde L’Oréal uit tot een enorm cosmeticaconcern. In 2012 nam ze op 89-jarige leeftijd afscheid van de raad van toezicht.

De Bettencourts zwommen in het geld en leefden een extreem luxueus leven. Maar daarnaast stichtte Liliane ook verschillende liefdadigheidsorganisaties die zeer gulle prijzen uitreikten aan mensen die actief waren op sociaal en wetenschappelijk gebied, of die het feminisme bevorderden.

Schandalen
In 2008 diende dochter Françoise een aanklacht in tegen een huisvriend van haar moeder, de fotograaf François-Marie Banier. Ze beschuldigde hem ervan misbruik te hebben gemaakt van de geestelijke zwakte van haar moeder om haar zo geld af te troggelen. Liliane zou hem in de loop der jaren bij elkaar zo’n 200 miljoen dollar hebben geschonken. Ze noemde zich een vrije vrouw, in het volle bezit van haar verstandelijke vermogens, die het volste recht had Banier te belonen voor zijn vriendschap. De rechtbank sprak echter van een kwetsbare vrouw, gezien haar hoge leeftijd, zwakke fysieke gezondheid, depressieve toestand, eenzaamheid, geheugenproblemen en doofheid, die haar oordeel vertroebelden. Mede om die redenen werd Banier veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar.
Bekender was het schandaal rond Eric Woerth, minister en penningmeester van de partij van Sarkozy, die er ook van werd verdacht misbruik te hebben gemaakt van de zwakte van Bettencourt, om illegale donaties aan de partijkas binnen te halen. President Sarkozy werd ervan verdacht op de hoogte te zijn. Woerth werd uiteindelijk vrijgesproken en Sarkozy niet vervolgd.

In 2011 werd Liliane Bettencourt op verzoek van haar dochter onder curatele gesteld. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes schatte haar vermogen op 38,3 miljard dollar. Afgelopen donderdag overleed ze. "Mijn moeder is vredig vertrokken", luidde de verklaring van Françoise.

En meer leuke weetjes op de Internationale Dag van de Slaap!

Die feiten en weetjes komen uit een onderzoek van het Finse Polar, wereldmarktleider in sporthorloges en fitnesstrackers. Door de slaapanalyses die bepaalde Polar-modellen kunnen doen, konden zes miljoen slaapuren uit 28 landen, inclusief Nederland, worden gemeten. En dat levert zoal het volgende op:

7.22 uur

*Gemiddeld slaapt de mens 7 uur en 22 minuten. In Estland pakken ze 14 minuten meer en daarmee slapen ze het langst. Japanners slapen het kortst, met slechts met 6 uur en 33 minuten.
*Wereldwijd slapen vrouwen met 7 uur en 35 minuten gemiddeld 22 minuten langer dan mannen.
* De leeftijdsgroep 18-29 jaar slaapt met de minste slaaponderbrekingen en komt op een goede 7 uur per nacht. 40-64-jarigen slapen het minst met 6 uur en 50 minuten.

Nederlandse gewoontes

*In Nederland gaan vrouwen doorgaans iets eerder naar bed, waardoor ze 21 minuten langer slapen dan de Hollandse man: 7 uur en 41 minuten versus 7 uur en 20 minuten.
*In de werkweek gaan Nederlanders gemiddeld om 23.41 naar bed en staan ze om 7.03 op. In het weekend gaan we wat later, om 0.17 uur, maar blijven we ook lekker langer liggen en staan we om 8.07 op. Dat levert toch mooi 26 minuten extra slaap op.

Verraderlijk

Er is zoiets als de slaaptijd en de slaapcontinuïteit. Ofwel: hoeveel slaaponderbrekingen zijn er in een nacht. De Nederlander heeft gemiddeld 22,8 korte onderbrekingen en 5,2 lange. Met die onderbrekingen erbij verandert de gemiddelde slaap van 7 uur en 3 minuten in 6 uur en 59 minuten.

Bron: Polar

 

 

Die griepepidemie houdt maar aan. Vroeger kregen we dan een kop bouillon met soepstengels om de geïrriteerde maag een beetje te vullen. Nouveau.nl vroeg 4 bekende food-journalisten/kookboekenschrijfsters naar hun beste hopelijk-is-dit-snel-voorbij-recept. Zijn er overeenkomsten? Jazeker. Maar toch maakt iedereen het weer op haar eigen manier. Hier zijn ze:

Francesca maakt een pittige Thaise tom kha kai om verstopte bronchiën open te blazen

Op haar blog Francesca kookt geeft Francesca aan de lopende band recepten die lekker én goed zijn voor haar en haar gezin. Behalve dat, heeft ze ook een succesvol Instagram-account én enorm veel liefhebbers van haar lekkere, maakbare recepten.

"Ik ben toevallig extreem ziek geweest door de griep in februari en publiceerde speciaal daarvoor mijn recept voor Thaise tom kha kai. Voor mij is kippensoep namelijk de remedie voor griep.

In ieder geval voel ik me er beter door (of het echt werkt, geen idee, maar ik geloof graag in de helende werking ervan) en van wat extra pit voel ik me ook altijd beter."

Hier vind je het recept

Janneke Vreugdenhil gaat voor een troostrijke kippensoep

Janneke vult al jaren de culinaire katern in het NRC. Daarnaast is ze kookboekenschrijfster. Haar column Eten Enzo is een aaneenschakeling van rijke recepten met een originele twist.

"Kippensoep; zodra ik ook maar iets mankeer, of het nu een griepje is of liefdesverdriet, wil ik niets liever dan dat. Een goede soep is meer dan de som der bestanddelen.

Wat er precies gebeurt wanneer je een paar wortels, een prei en een stuk vlees in een plas water gooit en er een vuurtje onder stookt, is niets minder dan een mysterie. Wat ik wel weet is dat deze soep helpt tegen alles!"

Een abrupt beëindigd huwelijk, keerde zij tot iets positiefs met haar kookboek: Solo Food, 72 x koken voor jezelf. Uit dat boek komt dit troostrijke recept.

Naar het recept 

Pauline maakt een hartverwarmende drank als ze zich niet lekker voelt

Pauline Weuring schrijft op haar succesvolle kookblog Uit Paulines Keuken heel veel lekkere en gezonde recepten.

Een echt eet-recept tegen de griep heeft  ze niet, ze zweert juist liever bij warme dranken. Wel zo prettig als je maag even niet zo veel verdraagt. 

"Ik zweer tegenwoordig bij citroen gember thee. Niet echt een recept te noemen maar het helpt wel om mij weer fit te voelen. Ook fijn is golden milk, een lekkere warme kruidige drank met kurkuma. Dat laatste zou ontstekingsremmend werken, ik weet niet of dat zo is, maar ik voel me er wel goed bij."

Bekijk het recept van Pauline's Golden Milk

Janneke Philippi maakt een kippensoep bárstensvol gezonde groenten tegen de griep

Janneke woont met manlief en tweeling (13) in het prachtige Maastricht. In hun kookstudio Studio Philippi toveren ze de lekkerste gerechten te voorschijn.

De mooiste daarvan vind je terug in hun kookboeken, zoals Heerlijk simpel en toonaangevende culinaire magazines. Gevraagd naar haar anti-grieprecept hoefde Janneke niet lang na te denken:

"Ik moet je eerlijk zeggen dat ik vaak een beschuitje met suiker kreeg als ik ziek was... maar dat krijgt mijn tweeling niet meer, haha. Hartige kippensoep met spek en spinazie is tegenwoordig mijn grieprecept.

Daar kan ik enorm naar verlangen, ook als ik niet ziek ben trouwens. Een kom rustgevende kippensoep met gerookt spek en dan lekker veel groenten op elke lepel."

Hier vind je het recept van deze heldere krachtbouillon