Met je kinderen, met goede doelen… je vermogen delen is prachtig.

Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Aan welke goede doelen geef je, en hoe? Wat wordt jouw plan? De experts van ABN AMRO MeesPierson kunnen je helpen. Ze hielpen ook arts Adrienne Rouleau, die een eigen stichting begon in Kenia.

Adrienne wilde iets doen met haar geld. Het delen met haar drie kinderen, maar ook met goede doelen. Uiteindelijk besloot ze een eigen stichting op te zetten: de Health Yetu Foundation, waarmee ze zich inzet voor allerlei projecten in Kenia. Adrienne: “Ik vind dat je geld door moet geven, dat je er iets goeds mee moet doen.”

Niet geven maar delen

Afrika zat altijd al op haar radar. Voor ze de ouderengeneeskunde inging, ging ze geneeskunde studeren omdat ze graag kinderen in Afrika wilde helpen. Dat pakte uiteindelijk anders uit, maar dankzij haar opgebouwde vermogen vond ze jaren later alsnog haar weg naar Afrika: als filantroop.

“Wat ik vooral probeer te doen, en dat is ook een beetje de filosofie van de stichting, is dat je niet geeft maar deelt. Je kennis, je inzet. Ik probeer mensen dingen bij te brengen zodat ik ook op de lange termijn iets achterlaat. Kijk niet alleen naar hoe je je geld kunt weggeven en hoe dat goed terecht kan komen, maar ook naar je eigen kwaliteiten en of je die kunt inzetten. Naast geld is er zoveel meer te geven.”

Voor Adrienne zit dat vanzelfsprekend in de hoek van de gezondheidszorg, maar ook met jouw eigen kunde kun je aan de slag. Of met je eigen netwerk.

Lees ook: Investeren kun je leren (en is écht niet zo moeilijk als je misschien denkt)

Laat je adviseren

Haar tips voor andere vrouwen die ook aan filantropie willen doen zijn simpel. “Denk goed na en kies één ding waar je echt voor gaat. En laat je adviseren door de afdeling Filantropie van ABN AMRO.”

Met hun hulp besloot ze uiteindelijk in 2019 een stichting te starten waarmee ze op haar eigen manier de wereld een stukje mooier maakt. Natuurlijk zet ze ook vermogen aan de kant om dichterbij huis te delen: met haar drie kinderen. In de vorm van schenkingen en een erfenis, maar ook via haar stichting. Adrienne: “Ik wilde dat werk ook doorgeven aan mijn kinderen, dat zij ook actief betrokken zijn bij de missie. De stichting is een nalatenschap aan hen.”

Lees ook: Duurzaam beleggen: voor jezelf en voor de rest van de wereld

Zo begin je

Wil je zelf ook je geld delen, met je kinderen, andere naasten of goede doelen? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? ABN AMRO MeesPierson ontwikkelde een korte online cursus die je op weg helpt naar financiële balans en helpt de keuzes te maken die passen bij jouw doelen voor later. Met inspirerende video’s, opdrachten, tips & tricks en concrete zaken om mee aan de slag te gaan. Alles op een rijtje, wel zo overzichtelijk.

In de cursus leer je onder andere meer over duurzaam beleggen, schenken en nalaten, filantropie, investeren in vastgoed en startups. Alles wat je nodig hebt voor je financiële toekomst dus. Nieuwsgierig geworden? Meld je aan en ga direct aan de slag. 

Disclaimer: beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.