Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De 5 lekkerste gerechten van 2022!

Mét dicht-bij-huis alternatieven!  Vooropgesteld: als je trek hebt, smaakt álles. Maar voor de culinaire reizigers onder ons zal de 'Dít moet je eens eten' lijst van Lonely Planet een bron van inspiratie zijn. Ook leuk voor de komende weken, als je in Nederland blijft en toch eens iets van 'over ...

De 5 lekkerste gerechten van 2022!

Mét dicht-bij-huis alternatieven! 

Vooropgesteld: als je trek hebt, smaakt álles. Maar voor de culinaire reizigers onder ons zal de 'Dít moet je eens eten' lijst van Lonely Planet een bron van inspiratie zijn. Ook leuk voor de komende weken, als je in Nederland blijft en toch eens iets van 'over de grens' wilt eten. 

Pintxos 

Wat in Spanje tapas wordt genoemd, heet in het Baskische San Sebatián pintxos. Het komt net als tapas neer op kleine gerechtjes bij de borrel, maar de hapjes zijn vaak net wat culinairder en iets meer aangekleed: denk aan gefrituurde asperges en taartjes met tonijn en ansjovis. In Nederland eet je ze onder andere bij La Oliva Pintxos Y Vinos of Pintxos y Bebidas

Curry laksa

Deze curry is in hoog tempo de tikka masala en korma curry's aan het inhalen. Het is een romige currysoep op basis van kokosmelk, noedels, kip, garnalen, chili en munt en volgens het onderzoek moet je er helemaal voor naar Kuala Lumpur in Maleisië. Old Town en Kampong Express in Rotterdam serveren het gerecht ook, net als Wau in Amsterdam en anders kun het altijd nog zelf maken: de ingrediënten zijn hier gewoon verkrijgbaar.

Deens smørrebrød

Roggebrood, boter en dan een keur aan beleg dat vrij hoog wordt opgestapeld, zodat het onmogelijk is een sneetje netjes te eten.

Je begint altijd met haring, dan door met andere vis, vervolgens vlees en daarna kaas, om alle smaken tot hun recht te laten komen. Het staat op de kaart bij Knoss in Alphen, bij Solskin in Vlissingen en bij Fika in Nijmegen, maar je maakt het ook vrij eenvoudig zelf.

Beef brisket

In Austin, Texas staan mensen zes dagen per week vier uur lang in de rij bij Franklin Barbecue voor 'pulled' van alles, maar toch vooral voor de gerookte beef brisket, ofwel botergaar klapstuk. Ben je een BBQ enthousiast dan kun je dat met het nodige geduld zelf maken. Anders tippen we Penderfast in Amsterdam en T-Rex in Putten waar het op de kaart staat.

Som tum  

Normaal gesproken worden mensen niet zo opgewonden van een salade, maar de Som Tum (ook wel bekend als Som Tam) is een groene papajasalade die bekend staat als zuur, zilt, zoet en heet smaakfeestje. Er gaan tomaten in en verder garnalen, pinda's, papaja en wortel. Typisch streetfood in Bangkok, maar ook op de kaart bij onder andere Madame Som Tam in Kampen en bij Som Tam Thai in Amsterdam.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in