Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zonvonkengesproei en Botanischer Wahnsinn: kunst heeft een dolle bui!

Waar kun je de komende weken eens genieten van kunst en meer? We tipten al het weergaloze buitenfestival Wonderfeel, maar er is nog veel meer te beleven op het gebied van kunst en cultuur, de komende weken. Waar heb je eens zin in? Zonvonkengesproei Het draait en rolt in de wereld van Zoro Feigl....

Zonvonkengesproei en Botanischer Wahnsinn: kunst heeft een dolle bui!

Waar kun je de komende weken eens genieten van kunst en meer?

We tipten al het weergaloze buitenfestival Wonderfeel, maar er is nog veel meer te beleven op het gebied van kunst en cultuur, de komende weken. Waar heb je eens zin in?

Zonvonkengesproei

Het draait en rolt in de wereld van Zoro Feigl. De kunstenaar laat dingen zien die voor je gevoel niet kunnen. Water druipt zomaar omhoog en duizenden balletjes rollen alle kanten op.

Op zaterdag 14 mei 2022 opent Zonvonkengesproei met een groot aantal nieuwe, speelse en vaak overweldigende installaties. Het is voor het eerst dat je zoveel werk van de kunstenaar samen in een museum ziet. De presentatie beslaat de helft van het gebouw.

 De titel Zonvonkengesproei komt uit het gedicht Mei van Gorter. Zijn epos uit 1889 gaat over het meisje Mei dat verliefd wordt op de jonge god Balder.

… om zijn hoog hoofd woei
Het bossig haar met zonvonkengesproei.

Stedelijk Museum Schiedam, 14 mei tot en met 11 september 2022

Botanischer Wahnsinn

Kunstenaars van over de hele wereld en met de meest uiteenlopende achtergronden tonen de laatste jaren een opmerkelijke interesse in planten en bomen. Deze belangstelling kan niet los worden gezien van de revolutie die zich de afgelopen decennia voltrekt op het gebied van  kennis over planten.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat planten geen ‘dingen’ zijn, maar intelligente wezens die niet alleen in staat zijn om te zien, ruiken, voelen, communiceren en horen, maar ook om zich te oriënteren en te herinneren. Tegelijk met de nieuwe kennis over planten groeit het besef van de bepalende rol van planten in de stabiliteit van ecosystemen, evenals van het schrikbarende verlies aan soorten.

In de tentoonstelling Botanischer Wahnsinn presenteert het Kröller-Müller Museum een caleidoscopische selectie van werken van kunstenaars, die vanuit verschillende gezichtspunten naar de rijke wereld van planten kijken. De tentoonstelling omvat werken in uiteenlopende media, waaronder herbaria, fotografie,  werk op papier en installaties.

Kröller-Müller Museum van 21 mei tot en met 11 september 2022

Sneakers Unboxed

Wat voor de een een schoen om in te wonen is, is voor de ander een te koesteren kleinood en voor weer een derde de Lelijkste Schoen Ooit. Over sneakers zijn de meningen verdeeld, feit is wel dat ze een grote rol spelen in de huidige modescene.

De tentoonstelling Sneakers Unboxed nodigt je uit om een kijkje achter de schermen te nemen bij de schoen die voor technologische doorbraken heeft gezorgd, nieuwe jeugdculturen heeft geïnspireerd en de modewereld op z’n kop heeft gezet.

Sneakers Unboxed combineert de geschiedenis en culturele context van de sneaker met de laatste innovaties op het gebied van design en duurzaamheid. De tentoonstelling richt zich op de ontwerpers en ingenieurs achter de belangrijkste vernieuwingen in vormgeving en technologie, en op de mensen die de sneaker tot stijlicoon hebben gemaakt. Ontdek wat de meest verhandelde schoen ooit is, zie hoe een robot sneakers breit, verwonder je over de hardloopschoenen die records braken en bewonder de zeldzaamste sneakers van toen en nu.

Design Museum Den Bosch tot en met 16 oktober

Residentie Orkest

In mei brengt ensemble Tableaux Vivants een afwisselend programma en dirigeren Richard Egarr, Anja Bihlmaier en Jader Bignamini Residentie Orkest Den Haag in werken van onder anderen Beethoven, Verdi en Tsjaikovski.

De solisten zijn violiste Baiba Skride, cellist Leonard Elschenbroich en de zangers Guanqun Yu, Oksana Volkova, Yosep Kang en Milan Siljanov.

Residentie Orkest, vanaf 14 mei 

Topcollectie Meissen porselein

In de Eregalerij van het Rijksmuseum is nu een bijzondere verzameling Meissen-porselein te zien uit de verzameling van het Joodse echtpaar Margarethe en Franz Oppenheimer.

Zij bezaten één van de belangrijkste collecties Meissen ter wereld. Sinds 1952 bevond deze zich in het Rijksmuseum en werd in 2019, na advies van de Restitutiecommissie, teruggegeven aan de erfgenamen. Een gedeelte hebben we aangekocht om het verhaal van het porselein en de familie te kunnen blijven vertellen.

Les Mis in heel Nederland te zien!

En tenslotte nog goed nieuws voor de liefhebbers van musicals: Les Miserables begint in het voorjaar van 2023 in Carré en gaat dan op tournee langs de grotere theaters in Nederland! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in