En vrouwen spelen de hoofdrol!

Vanavond (zaterdag 14 november) is om 20:00 uur de voorstelling La voix humaine/L’heure espagnole van Opera Zuid te streamen, met twee eenakters waarin de emotionele ontwikkeling van een vrouw centraal staat, gratis te zien op het nieuwe platform Opera in Huis.
 
Twee vrouwen hunkeren naar liefde. De ene wil haar minnaar terug, de andere gaat vreemd. Toneelstukken met sensuele of sociale onderwerpen waren in het begin van de twintigste eeuw in de mode. Ook bij de belangrijkste Franse componisten van die tijd. Francis Poulenc en Maurice Ravel zetten twee beroemde stukken op muziek.

Article continues after the ad

La voix humaine 

In de eenakter La voix humaine van Jean Cocteau belt een vrouw met haar ex-minnaar. Hem loslaten kan ze niet. Ze vleit, wanhoopt en chanteert in de hoop dat hij de telefoonverbinding niet verbreekt.

Met orkestkleuren en zangstijl geeft Poulenc de kracht van Cocteau’s tekst weer. Van het ongeduldige wachten op een antwoord van de man, via de gelukzalige herinneringen tot aan het desolate einde.’

L’heure espagnole 

Tijd met je minnaar doorbrengen, betekent een ‘Spaans uurtje’ in de volksmond. In het komische toneelstuk L’heure espagnole van Franc-Nohain draait het om die uurtjes. We zijn op bezoek bij een klokkenmakers-echtpaar. Torquemada is een wat suffe echtgenoot, Concepción een vurige Spaanse.

Kunnen de geheime minnaars de honger van Concepción stillen? Ravel, zelf van Baskisch-Franse origine, laat in deze opera zijn fascinatie voor de Spaanse muziek en cultuur horen. Klanken roepen beelden op van tikkende klokken en Spaanse dansen.
 

Twee zijden van dezelfde medaille 

Voor regisseur Béatrice Lachaussée vormen de eenakters twee zijden van dezelfde medaille. “In beide opera’s staat de emotionele ontwikkeling van een vrouw centraal. In het eerste stuk lijkt zij vooral slachtoffer te zijn. Concepción geniet van het leven, maar ook zij loopt tegen een muur van frustraties en onvervulde verlangens.” Deze voorstelling zal worden opgevoerd met medewerking van philharmonie zuidnederland en gedirigeerd worden door Karel Deseure.
 

In de hoofdrol

In de hoofdrollen schitteren onder meer de Syrisch-Armeense sopraan Talar Dekrmanjian als Elle in La voix humaine en de Franse tenor Gilles Ragon (Torquemada in L'heure espagnole), die beiden hun debuut maken bij Opera Zuid. De Franse mezzosopraan Romie Estèves, die vorig jaar een indrukwekkende titelrolvertolkster was in Offenbachs Fantasio (Opera Zuid, 2019), vertolkt nu de partij van de verleidster Concepción in L'heure espagnole en bariton Michael Wilmering is Ramiro, een van haar minnaars. Michael maakte de afgelopen seizoenen diepe indruk als Junior in Bernsteins A Quiet Place (Opera Zuid, 2018), en vervolgens als Papageno in Mozarts Die Zauberflöte (Opera Zuid, 2019). Tenor Peter Gijsbertsen vertolkt de rol van Gonzalve, eerder bij Opera Zuid te gast als Tamino in Die Zauberflöte.
 
La voix humaine / L’heure espagnole  is een coproductie met NOF - Nouvel Opéra de Fribourg, Zwitserland. De opera’s worden uitgevoerd in het Frans met Nederlandse ondertitels. De livestream van deze première wordt mede mogelijk gemaakt door Simac. De livestream is gratis, van te voren een ticket reserveren is niet nodig. Je kan de livestream op zaterdag 14 november om 20:00 uur bekijken door in loggen op Classic NL en vervolgens naar de pagina van de stream op Opera in Huis te gaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in