De kunstenaar was gefascineerd door royals en celebs.

Andy Warhol, koning van de popart, was gefascineerd door celebrity's en beroemder dan royals wordt het haast niet.

Tot en met 6 maart 2022 is in Escher in Het Paleis een bijzondere selectie van tien portretten van royals én celebs van Andy Warhol te zien. Deze iconische Amerikaanse kunstenaar deelde zijn voorliefde voor grafiek met M.C. Escher.

Article continues after the ad

© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts

Langs de trappen in de grote ontvangsthal word je koninklijk ontvangen door Warhols serie van vier koninginnen, de 'Reigning Queens'  (1985). De afgebeelde koninginnen waren op dat moment de enige heersende vorstinnen op aarde. Ze krijgen in Warhols handen een combinatie van allure en glamour. 

© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts

Warhol gebruikte bestaande foto’s om deze series zeefdrukken te maken. Zo vormt de foto die in 1977 werd genomen ter gelegenheid van haar zilveren jubileum de basis voor het portret van koningin Elizabeth.

© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts

De officiële staatsiefoto die Max Koot na de inhuldiging in 1980 maakte, is de bron van het portret van koningin Beatrix. Het portret van Beatrix krijgt met de komst naar Paleis Lange Voorhout een bijzondere extra lading. Het is een lange tijd haar werkpaleis geweest, waardoor ze hier veel tijd heeft doorgebracht.

Warhol in 1973 met zijn teckel Archie

Verder zijn op de eerste verdieping zes portretten van beroemde vrouwen te vinden, waaronder supersterren als Marilyn Monroe, Ingrid Bergman en Grace Kelly.

Deze tentoonstelling vormt een bijzondere kans om het werk van Andy Warhol, de vaandeldrager van de Popartbeweging, te zien naast de prenten van Nederlands beroemdste graficus.

'Een obsessie voor oplage: Andy Warhol' is te zien tot en met 6 maart. Escher in het Paleis is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, meer informatie: Escher in het Paleis  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in