De cabaretier draagt een speciaal kerstgedicht voor.

Youp van 't Hek heeft ter gelegenheid van Kerstmis een gedicht opgenomen waarin hij de wederom gesloten cultuursector een hart onder de riem steekt. In het gedicht verbaast de 67-jarige cabaretier zich erover welke winkels als essentieel worden betiteld en dus open mogen zijn, terwijl de theaters geen publiek mogen ontvangen.

"Kijk nou toch, hoe leeg en kaal. Het is zo angstaanjagend stil", beschrijft de cabaretier het lege theater de Kleine Komedie in Amsterdam, waar het gedicht is opgenomen.

"Theater is niet essentieel. Niet zoals de Gall & Gall, de coffeeshop, de weet-ik-veel. Dat is toch raar, en gek, en mal."

Article continues after the ad

Toch is hij niet alleen maar negatief. Hij beklemtoont dat elke tunnel een einde kent en aan elke donkere periode ooit een einde komt. "Ik voel me misselijk en ziek. Maar neem één ding van me aan (...). Ooit staan we hier weer allemaal. Dan lacht-ie weer, die volle zaal. En nooit meer angstaanjagend stil."

Adventskalender

De lofzang op de cultuursector van Van 't Hek is geplaatst op de YouTube-pagina van theater De Kleine Komedie in Amsterdam. Bij wijze van adventskalender lanceert het theater elke dag een korte verrassing van een bekende cabaretier voor de cultuurliefhebbers die nu thuiszitten. Grote namen als Jochem Myjer, Pieter Derks en Lebbis & Jansen werken mee aan het initiatief.

Afscheidstoernee 

Van 't Hek was in oktober net begonnen met zijn allerlaatste tournee ooit, De Laatste Ronde! De komiek speelt de voorstelling de komende twee jaar in alle theaters in Nederland en Vlaanderen waar hij de afgelopen vijftig jaar heeft gespeeld. Het is de bedoeling dat hij de tournee afsluit op 28 februari 2024, de dag dat hij zeventig jaar wordt, in Theater Carré.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in