Héérlijk: meer pijnlijke oneliners van Merel.

Goed nieuws voor Merel-fans als Nouveau's hoofdredacteur Claudia: BNNVARA-serie Oogappels, waar Malou Gorter weergaloos controlfreak Merel in neerzet, krijgt een vierde seizoen. De nieuwe afleveringen zullen naar verwachting in 2022 te zien zijn.

De serie draait om vier volkomen verschillende gezinnen, die worstelen met de opvoeding van de kinderen. Net als in de eerste drie seizoenen zorgen puberleed en stress voor herkenbare en ontroerende, maar ook komische situaties.

Article continues after the ad

Hoe is het om Merel te spelen? "Ze is een fascinerende vrouw," zegt Gorter bij BNN-VARA. "Regisseur Will Koopman en Roos Ouwehand, de schrijver van de serie, houden heel erg van het personage. Roos en ik kennen elkaar al jaren en daardoor hoor ik in wat ze schrijft precies wat ze bedoelt, welke toon het moet hebben. Het grappige is trouwens dat ik ‘tegengecast’ ben, zoals dat heet. Je zou denken dat Merel gespeeld zou moeten worden door een actrice die dat harde al van zichzelf heeft. Maar eigenlijk heb ik helemaal niet de neiging om harde personages te spelen.

'Merel is niet alleen maar hard, haar hardheid is een pantser, er zit een hele laag onder: onzekerheid, angst'

Maakt dat het moeilijk? "Nee, helemaal niet. Juist niet denk ik. Want Merel is niet alleen maar hard, haar hardheid is een pantser, er zit een hele laag onder: onzekerheid, angst. En die kon ik heel makkelijk vinden. Hoewel er geen background story was, kon ik uit het script wel ongeveer opmaken wat voor type ze is. We weten bijvoorbeeld dat ze haar vader vroeg verloren heeft en dat ze alleen met haar moeder is achtergebleven. Daar had ik gelijk beelden bij.

'Ik heb zelf twee kinderen en ik merk hoe belangrijk het is dat kinderen zien dat er twee kanten aan een verhaal zitten'

Mijn eigen vader is ook overleden toen ik nog jong was en mijn moeder heeft mij en mijn broer alleen opgevoed. Al moet ik er meteen aan toevoegen dat ze een heel andere moeder was dan die van Merel. Wat ik wel herken, is dat wanneer je één ouder hebt, je maar één voorbeeld hebt.

Ik heb zelf twee kinderen en ik merk hoe belangrijk het is dat kinderen zien dat er twee kanten aan een verhaal zitten. Als ik bijvoorbeeld onenigheid heb met mijn man, dan kunnen onze kinderen zien dat geen van ons de hele waarheid is: ik niet en hij niet. Ik vind dat een belangrijke levensles die je juist van en door je ouders kunt leren."

Wat vinden haar eigen kinderen van Merel? "Mijn dochter vindt Merel een verschrikkelijke vrouw. Mijn zoon heeft meer compassie, die zegt de hele tijd: ‘Ik vind haar ook heel zielig. Ik ben toch blij dat jij niet zo bent."

En heeft Gorter iets over zichzelf geleerd door haar te spelen? "Zij kan zich niet beheersen. Ze is wel heel slim en ze weet soms dat ze haar mond moet houden, maar ze kan het niet. Dus gaat ze altijd net iets te lang door. Dat herken ik wel. Gisteren nog, in een discussie met een kind voelde ik: nu moet ik stoppen, maar dat ik dan toch nog iets zeg. Ik kan dan later wel mijn excuses aanbieden.

'Door de serie ben ik ook bewust met een aantal dingen gestopt. Bijvoorbeeld met op Magister kijken'

Dat laatste kan Merel niet. Ze kan geen sorry zeggen. Ik zie nu nog beter in hoe belangrijk het is om dat wel te kunnen. Door de serie ben ik ook bewust met een aantal dingen gestopt. Bijvoorbeeld met op Magister kijken. Dat is het leerlingvolgsysteem waarbij ouders ongeveer in real-time kunnen zien wat de prestaties van hun kinderen op school zijn.

Ik heb tegen mijn zoon gezegd: wat vind je ervan als ik er mee stop, ook niet stiekem kijk, maar dat jij me op de hoogte houdt? Hij vond het een uitstekend idee. En soms zegt hij: ‘Mam, ik had een 1 gehaald, maar die heb ik weer opgehaald, nu sta ik een vier maar dat wordt weer een voldoende hoor.’ Als ik die 1 zou zien, zou ik toch schrikken en er waarschijnlijk iets van zeggen. Nu lost hij het zelf op."

Foto's (c) BNN VARA

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in