'Al dat gezuip en gesnuif is zó zonde van je tijd.'

Wereldberoemd dankzij Luv. Op zwart zaad door een foute liefde. Op tv familierelaties redden, privé toestanden met dierbaren: al tien jaar geen contact met dochter Priscilla, binnenkort staat Patty Brard in een rechtszaak tegenover haar zus en ze mocht niet op de begrafenis van haar vader komen.

Een mens zou van minder in de put raken, maar één ding moet Patty worden nagegeven: ze krabbelt altijd weer op en ze gaat door.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Patty Brard (@pattybrard) op

Revival na revival en als het niet meer op eigen kracht lukt, ondergaat ze een gastric bypass, valt veertig kilo af en scoort weer een contract bij Talpa. John de Mol liet een clausule in het contract opnemen dat ze slank moet blijven en Patty knipperde niet eens.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Patty Brard (@pattybrard) op

"Het is zíjn geld, híj betaalt die gigantische salarissen," zegt ze erover. "Waarom zou hij wel mogen zeggen: ik wil dat jullie een beetje dimmen qua zuipen en snuiven, en niet: je moet er ongeveer blijven uitzien zoals nu?"

Het zegt iets over haar, die instelling van The show must go on. Wat ze serieus neemt:  één dag na een slokdarmbloeding stond ze alweer op schaatsen voor 'Sterren dansen op het ijs.'

'De negen levens van Patty Brard' is dan ook een zeer toepasselijke titel voor het boek over het mediafenomeen, geschreven door journalist Antoinnette Scheulderman en Michel van Egmond (bekend van zijn bestsellers Gijp en Kieft). Patty werkte overal aan mee, zoals ze zelf zegt: "Ik vertel alles." En spaart niemand: conculega Wendy van Dijk is door Patty Verwendy gedoopt. Oh dear.

Het is een mooi compleet portret geworden van een complexe vrouw die de droomkanten van het glamourbestaan kent, maar ook de keerzijde. En die ooit hand- en spandiensten verrichte voor een cokedealer om uit de financiële problemen te komen. Over haar eigen drugsgebruik is ze eerlijk: "Ik wil het niet bagatelliseren, want ik had er natuurlijk veel eerder mee op moeten houden. Al dat gezuip en gesnuif is zó zonde van je tijd."

Benieuwd naar meer? Doe mee en win een exemplaar van 'De negen levens van Patty Brard'! Deze winactie is gesloten!