Fantasievol, kleurrijk en o-zo glamourous!

Extravagant en flamboyant: ontwerper Fong Leng (1937) was al Absolutely Fabulous toen Edina en Patsy nog op de school zaten. Ze kleurde de jaren zeventig wonderschoon met haar prachtige creaties en werkt nog steeds, tegenwoordig vooral als kunstenaar. De aanstaande solotentoonstelling Fong Leng High Fashion & Art toont onder andere haar wandtapijten, robes-manteaux, colliers, lichtobjecten en leercreaties.

Article continues after the ad

Chinees-Nederlandse Fong Leng, geboren als Carla Maria Fong Leng Tsang begon op de Nieuwendijk in Amsterdam en was al snel een van de meest spraakmakende modeontwerpsters van de jaren zeventig. Haar winkels en atelier waren hubs voor kunstenaars en artiesten, haar shows spectaculair...

... denk aan twee keer drie kwartier mode op het gras voor 20.000 mensen in het PSV-stadion.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gudrun Kloepsch (@river_of_daisies) op

Gedurende haar carrière maakte Fong Leng furore met uitheemse, extravagante creaties. Vooral met haar mantels en robes, meer kunstwerken dan kleding, schreef ze modegeschiedenis. Ze werden gekocht en gedragen door de Nederlandse avant-garde met voorop de excentrieke Mathilde Willink, echtgenote van de Nederlandse magisch-realistische kunstenaar Carel Willink. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Michèle (@made.by.michele) op

Ook Kate Bush, die hier een opgezette krokodil uitlaat (was dan echt iedereen aan het trippen in de seventies?!)  en Miep Brons behoorden tot haar klantenkring.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Ingénue Magazine (@theingenuemagazine) op

Fong Leng is nog altijd eigenzinnig en creatief, tegenwoordig vooral in de beeldende kunst: ze maakt monumentale wandtapijten opgebouwd uit leer, suède, zijde en bont. Het zijn verbeeldingen van fantasierijke en exotische werelden vol uitheemse dieren, objecten of extravagante personages. En een selectie ervan is te zien tijdens haar solotentoonstelling, die een must-see is voor de liefhebbers.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mies Splinter (@miessplinter) op

Fong Leng High Fashion & Art is te zien van 2 maart tot en met 19 april in Pop Up Gallery Fong Leng, Prinsengracht 572 | Amsterdam, di t/m zo van 12.00 - 18.00 uur.

Foto's (c) Hollandse Hoogte 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in