Een woest interessant stukje vrouwengeschiedenis uit WOII.

Soms zijn er van die verhalen die je echt moet lezen om ze te geloven. Historicus Karina Urbach heeft er zo een. Over haar eigen oma.

In haar nieuwe boek Het geroofde kookboek onderzoekt de Duitse topschrijfster wat er precies gebeurde met het kookboek dat haar oma decennia geleden optikte.

Alice Urbach was een Joodse kookboekenschrijfster en televisiekok. In 1938 verloor ze na de Anschluss van Oostenrijk haar huis, gezin en carrière. Ze vluchtte naar Engeland en emigreerde later naar de VS, waar ze in de fifties naam maakte als televisiekok. De Oostenrijkse Julia Child, zeg maar.

Article continues after the ad

Maar na de oorlog gebeurde er meer, in het leven van Urbach. Zo vond ze haar eigen kookboek in een Weense boekhandel met een heel andere naam op de omslag: Rudolf Rösch. Een naam waar haar kleindochter Karina jaren later diep in zou duiken.

Zij vertelt niet alleen het levensverhaal van haar oma, maar gaat ook op onderzoek uit naar de diefstal van het kookboek van haar oma, dat ineens door een ‘ariër’ geschreven zou zijn. Wie was zogenaamd meesterkok Rösch? En heeft hij überhaupt bestaan?

Een dijk van een verhaal en in onze ogen een megatip. Het geroofde kookboek is nu te vinden bij de boekhandel.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in