Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wereldpremière orkestversie Tsoupaki’s ‘Thin Air’

Zondagochtendconcert door Residentie Orkest Den Haag. Op zondag 25 april, 11.00 uur speelt het Residentie Orkest Den Haag onder leiding van chef-dirigent Nicholas Collon in het Amsterdamse Concertgebouw de wereldpremière van de orkestversie van Calliope Tsoupaki’s Thin Air. Op het programma staan...

Wereldpremière orkestversie Tsoupaki’s ‘Thin Air’

Zondagochtendconcert door Residentie Orkest Den Haag.

Op zondag 25 april, 11.00 uur speelt het Residentie Orkest Den Haag onder leiding van chef-dirigent Nicholas Collon in het Amsterdamse Concertgebouw de wereldpremière van de orkestversie van Calliope Tsoupaki’s Thin Air.

Op het programma staan verder twee werken van Schumann: de Vierde Symfonie, op.120 en het Celloconcert, op. 129 met solist Julian Steckel. Het zondagochtendconcert is vanaf 10:30 te beluisteren op NPO Radio 4

Thin Air is een ode van Calliope Tsoupaki aan mededogen en solidariteit in deze moeilijke (corona)tijden. De Componist des Vaderlands schreef dit bijzondere stuk voor elk instrument en elke stem. Een orkestversie werd echter nog niet eerder uitgevoerd. Het Residentie Orkest olv chef-dirigent Nicholas Collon heeft op zondag 25 april de eer de wereldpremière te spelen. Dat past ook bij de reputatie van het Haagse orkest als uitvoerder van nieuwe gecomponeerde muziek.

Calliope Tsoupaki werd op 25 november 2018 geïnstalleerd als Componist des Vaderlands, boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek. Als componist staat ze middenin de samenleving en wil ze de harten van velen winnen voor de muziek van nu. Tsoupaki ziet het als haar belangrijkste taak het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek.

Daarom laat ze het publiek via sociale media en de website van Componist des Vaderlands ook meekijken als ze een nieuw stuk componeert. Tsoupaki: “Componisten werken niet in zichzelf gekeerd in een achterkamertje. We zijn mensen van vlees en bloed. We hebben een ambacht dat al eeuwen bestaat en zal blijven bestaan.”

Tsoupaki componeerde Thin Air voor Festivals for Compassion, een initiatief van festival Wonderfeel. Inmiddels is het al meer dan 45 keer internationaal uitgevoerd. Het stuk reist van festival naar festival – onder meer Edinburgh International Festival, Helsinki Festival, Istanbul Music Festival, Klarafestival en Holland Festival – als een ware compassie-estafette. Muziekuitgeverij Donemus stelt de bladmuziek van de orkestversie van Thin Air nu gratis ter beschikking. Andere orkesten worden uitgenodigd deze versie in navolging van het Residentie Orkest uit te voeren.

Foto's (c) Residentie Orkest, Calliope Tsoupaki, Nicholas Collon

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in