Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Welk verhaal zit er achter jouw littekens?

Schrijf het op en win een diner met Tommy Wieringa!  Littekens horen bij je persoonlijke geschiedenis. Het zijn eretekens, levenssouvenirs die je altijd bij je draagt. De striae van je zwangerschap, de valpartij die je een danscarrière kostte, de operatie die je leven redde, het opfrissertje dat ...

Welk verhaal zit er achter jouw littekens?

Schrijf het op en win een diner met Tommy Wieringa! 

Littekens horen bij je persoonlijke geschiedenis. Het zijn eretekens, levenssouvenirs die je altijd bij je draagt. De striae van je zwangerschap, de valpartij die je een danscarrière kostte, de operatie die je leven redde, het opfrissertje dat je jezelf gunde, de sporen van een verdrietige periode, de klap waardoor je wakker schrok en de moed had een slechts relatie te beëindigen – herinneringen aan momenten die op een of andere manier bepalend voor je zijn geweest.

Je kunt je verhaal nog insturen tot 15 oktober!

We zijn benieuwd naar de mooie, verdrietige en verrassende verhalen achter die littekens. Nouveau's vaste columnist Tommy Wieringa daagt je hierbij uit: schrijf een verhaal of levensgeschiedenis aan de hand van je littekens en stuur het in. Hieronder ter inspiratie zijn eigen voorzet: in de nieuwe Nouveau vertelt hij over zijn eigen littekens en die van zijn dochters: 

"Terwijl de kinderen uitgroeien verzamelen ze tal van littekens. Op knieën en ellebogen vooral. ’s Zomers, als ze bruin zijn, zie je ze opeens beter. Van bijna allemaal weten ze de herkomst nog. Een voor een gaan ze ze langs: deze is van m’n zakmes, deze van het skateboard, deze van de trampoline en deze van toen die me pootje haakte. Ze koesteren ze als eretekens. Dat is bij rugbyers die ik ken niet anders. De hechtingen, de bloemkooloren, de beruchte pianotoets (de claviculaire luxatie, het sleutelbeen dat uitsteekt onder de huid omdat de gewrichtsbanden zijn ingescheurd; druk je hem in dan schiet hij als een pianotoets weer omhoog). Medailles. De meeste blessures zijn echter inwendig. Breuken, verrekkingen scheuringen. De rugby-international Jonny Wilkinson, die Engeland de wereldtitel bezorgde in 2003, heeft in zijn carrière meer blessures gehad dan Imelda Marcos schoenen. De opsomming van zijn kwetsuren leest als een anatomische les van top tot teen.

'De schade aan het lichaam die het verhaal van een leven vertelt'

Graag zou ik eens een grafrede horen waarbij de spreker het leven van de overledene overziet aan de hand van zijn littekens. De schade aan het lichaam die het verhaal van een leven vertelt. Niemand gaat ongeschonden de kist in. We zouden andere verhalen horen, niet de geschiedenis van gebeurtenissen maar die van een lichaam.

Op het mijne zijn nog altijd de littekens zichtbaar die ik als kind in de Arubaanse knoek opliep. Net als bij mijn kinderen vind ik ze vooral op ellenbogen en knieën terug. Op mijn bovenarm zijn de inentingen tegen de pokken nog te zien, op mijn rechter bovenbeen draag ik een grote, roze duizendpoot die ik overhield aan een auto-ongeluk. Ik raak het gevoelloze weefsel niet graag aan omdat het een ander lichaam lijkt toe te behoren.

'Ik bracht mezelf dwarse en overdwarse snedes toe met een stanleymes'

Deze zomer kwamen op mijn linker onderarm opeens weer de krassen tevoorschijn die ik mezelf als jongen toebracht. De onmachtige liefde. Ik was ze vergeten, tot ze opeens roze oplichtten op mijn door de zon gebruinde arm. Veertig jaar geleden – met een groepje klasgenoten op Terschelling. ’s Nachts vrijde ik met het begeerlijkste meisje dat er was, overdag leek ze me te negeren. Aan wanhoop ten prooi, trok ik op een middag de huid van mijn onderarmen strak tussen mijn tanden en bracht mezelf dwarse en overdwarse snedes toe met een stanleymes. Een dramatisch, maar ondiep gebaar. Het waren oppervlakkige krassen, een soort boter-kaas-en-eieren met bloed. Daarna negeerde ze me niet meer, ze was gevoelig voor dramatische gebaren."

Schrijf en win!

Geïnspireerd? Schrijf in maximaal 1500 woorden een verhaal/column/levensgeschiedenis aan de hand van je litteken(s) en mail het voor 15 oktober 2020 aan marion.florusse@dpgmediamagazines.nl o.v.v. Littekens.

De inzendingen worden beoordeeld door Tommy Wieringa zelf én door Nouveau chef redactie Marion Florusse. Een aantal van de mooiste fragmenten publiceren we "en de winnaar(es) nodig ik graag uit voor een etentje," aldus Wieringa. We zijn benieuwd, succes!

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in