Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat is er dit weekend eens te doen?

Voor als je nog een uitje of een expositie zoekt!  Wat is er eens te doen aan kunst, cultuur, festivals en fairs de komende dagen? We maakten een selectie voor je!  Gouda 750 jaar Stad Op zich is Gouda al beslist een bezoekje waard, maar deze zomer wordt gevierd dat de stad 750 jaar stadsrechten ...

Wat is er dit weekend eens te doen?

Voor als je nog een uitje of een expositie zoekt! 

Wat is er eens te doen aan kunst, cultuur, festivals en fairs de komende dagen? We maakten een selectie voor je! 

Gouda 750 jaar Stad

Op zich is Gouda al beslist een bezoekje waard, maar deze zomer wordt gevierd dat de stad 750 jaar stadsrechten heeft.

Koning Willem-Alexander gaf het startschot aan de festiviteiten door 'Het wonder van Gouda' te openen.

En wij tippen de beeldenroute: 50 levensgrote beelden die verspreid staan over de stad en samen een mooie wandeling vormen.

Kijk voor het hele programma op Gouda 750

Onze koloniale erfenis

Kolonialisme is niet iets van het verleden. Het heeft de wereld gevormd: onze fysieke, mentale en persoonlijke wereld. Kolonialisme leeft door tot op de dag van vandaag.

Zico Albacuini Ruwatan Tanah Air Beta Reciting Rites in its Sites

In de tentoonstelling ‘Onze Koloniale Erfenis’ wordt gekeken naar de Nederlandse koloniale geschiedenis en aanwezigheid, in Indonesië, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en nog veel meer landen.

Je krijgt niet de ‘bekende’ geschiedenis te zien en te horen, er is meer (en soms is het gruwelijk…). De tentoonstelling laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, en hoe mensen kolonialisme doorstonden. Zie de tentoonstelling die liefst 1200 m2 dekt als een meerstemmig verhaal met verschillende perspectieven.

Nu te zien in het Tropenmuseum Amsterdam

Juane Xue Color World

Juane Xue is een getalenteerde en veelzijdige kunstenares die vanuit de ontwikkeling van het impressionisme en expressionisme haar eigen unieke stijl heeft gevormd. Ze is vooral bekend door het gebruik van licht en schaduw in haar schilderijen om bijzondere ruimte en diepte te creëren in een stralende kleurenwereld.

Dit komt vooral tot uiting in haar unieke en originele thema “Verlaten tafels”, dat door Juane werd gekarakteriseerd als “bewegend stilleven”. De tentoonstelling bevat ook haar andere schilderijen met thema’s als stadsgezicht, landschap, stillevens, portret en alles in het leven en geeft een overzicht van haar gehele oeuvre. De schilderijen neemt je mee naar de kleurenwereld van Juane Xue.

National Gallery Color House Amersfoort tot en met 15 oktober 2022

Wanderlust

Wanderlust biedt een nieuwe kijk op de Nederlandse 19de-eeuwse schilderkunst. Het in de kunstgeschiedenis grotendeels nog gangbare beeld van een land van thuiszitters wordt hier herzien.

De tentoonstelling biedt verrassende werken van bekende schilders als Cornelis Kruseman, Johan-Barthold Jongkind, Pierre Louis Dubourcq, Raden Saleh en Jacob Maris, maar ook van minder bekende namen als Bramine Hubrecht, Antoine Payen, Betzy Rezora Berg en Alexander Wüst.

Parallel aan Wanderlust is Watamula te zien: een presentatie van eigentijdse kunst over menselijke reislust, expansiedrift en de vlucht naar vrijheid. Met veel gevoel voor schoonheid, maar ook met een open oog voor sporen van vernietiging, verbeelden zes kunstenaars een zoektocht over de grens.

Zij nemen ons mee naar de horizon, leggen verborgen wortels bloot en zoomen in op het rijke weefsel van culturen. Met: Hans Broek, Amjad Hashem, Inge Meijer, Kevin Osepa, Charlotte Schleiffert en Jennifer Tee.

Dordrechts Museum tot en met 8 januari 2023

Earthlings 

Voor het eerst is een uitgebreid overzicht te zien van het oeuvre van Anya Janssen (1962). Museum MORE toont met Earthlings zo’n 40 hoogtepunten uit haar werk vanaf begin jaren negentig tot nu.

Met verwondering beschouwt Janssen de mens. En die verschijnt dubbelzinnig in haar monumentale portretten. Haar kunst beweegt zich tussen werkelijkheid en fantasie. “Schilderen is voor mij een ultieme poging om dichter bij mensen te komen”.

Museum More tot en met 30 oktober 2022

Tolerance Test

In de installatie Tolerance Test zijn de grillige en flamboyante fantasiewezens van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert in een kring bijeengekomen. Dat belooft wat. Gaat het om een rituele opvoering, een verbroederende samenkomst of draait het uit op een moordlustige knokpartij?

Tolerance Test is een bijzondere, eenmalige installatie die de zogenaamde large drawings van Charlotte Schleiffert indringend en hyperactueel voor het voetlicht brengt. Deze meer dan levensgrote large drawings worden bevolkt door hybride wezens: mensen die Schleiffert tegenkomt op straat, virtuoos gekruist met beroemheden van film of televisie of van foto’s in kranten en tijdschriften. Het zijn groteske types, die worden geboren uit collages van tijden, stijlen, culturen en geslachten.

Rijksmuseum Twenthe tot en met 4 september 2022

3 Festivals

  • Op 23, 24 en 25 juni vindt het 30ste kleurrijke Ter Steege Ballonfestival plaats op het Evenemententerrein aan de Vecht in Hardenberg. Gedurende drie dagen zullen de meest bijzondere en exclusieve ballonnen opstijgen.
  • 25 jaar Farm & Country Fair: het platteland en streekproducten staan centraal in Aalten (Gelderland), van 24 t/m 26 juni 2022 | Aalten (Gelderland).
  • De 20ste editie van het Kersenfestival Cothen (Utrecht) wordt gehouden op 25 en 26 juni

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in