Zelden is een scheiding zo tragikomisch in beeld gebracht.

Met zes nominaties maakt Marriage Story grote kans er over een paar weken met een of meerdere Golden Globes vandoor te gaan. En dat is best bijzonder voor een productie die niet voor de bioscoop is gemaakt, maar om te streamen. Voor het geval ie je is ontgaan in de tsunami aan keuzes op Netflix: de film van Noah Baumbach is een aanrader.

De film begint met liefdesverklaringen: theaterregisseur Charlie (Adam Driver) is zo'n leuke vader, actrice Nicole (Scarlett Johansson) kan geweldig dansen en speelt echt mee. Het lijkt prachtig, maar de liefdesbrieven zijn geschreven voor de mediator die hun aanstaande echtscheiding in goede banen moet leiden.

Article continues after the ad

Aanvankelijk verloopt de scheiding goed, iedereen is redelijk, het belang van zoontje Henry (8) staat voorop en ze gunnen elkaar het beste. Maar later sluipen er toch verwijten binnen. Waarom gaf hij haar nooit de ruimte om haar eigen dromen te volgen? En waarom moet zij zo nodig naar Los Angeles verhuizen, terwijl ze samen een leven hebben opgebouwd in New York? Via tranen en stampvoeten  wordt het praten via advocaten.

Wat de film zo mooi maakt, is dat zelfs op het dieptepunt er liefde blijft bestaan tussen de aanstaande ex'en. En dat maakt het meer een film over een huwelijk, dan over een scheiding en meer een ode aan wat er ooit was, dan aan wat is vervlogen. Menselijk, mooi verteld en een aanrader voor een avondje op de bank, als je even wilt ontsnappen aan het kerstgeweld. 

Foto's (c) Netflix

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in