We kijken er natuurlijk altijd naar uit, naar ons jaarlijkse bezoek aan de PAN in de Amsterdamse RAI, de beurs voor kunst, antiek en design, maar morgen (maandag 25 november) is het helemaal de moeite waard. Heb je een vrije dag en was je toch al van plan om te gaan? Meteen doen en wel hierom...

De PAN is dit weekend geopend en dat was volgens traditie weer een mooi feest, van kunstliefhebbers die met een goed glas wijn in de hand het altijd indrukwekkende aanbod bekeken, ondertussen bijpratend met vakgenoten, vrienden en bekenden. Elk jaar laten ruim veertigduizend bezoekers zich inspireren en verleiden door de duizenden kunstwerken.

Inspiratie

Naast het aanbod van de galeries is er altijd nog veel meer te doen. PAN Podium biedt een afwisselend programma van inspirerende, interactieve presentaties en wetenswaardigheden over uiteenlopende aspecten van kunst en de kunstmarkt. In samenwerking met toonaangevende musea, instituten, verenigingen en kunstinitiatieven.

Wat je kunt doen met kunst & antiek

Stel, je valt als een blok voor een kunstwerk dat voor jou lijkt te zijn gemaakt, of voor een prachtig stuk antiek, maar als je het in huis hebt, weet je toch niet meteen hoe het zich optimaal kan verhouden tot je interieur. Wat voor variaties kun je maken en doe je dit alleen op gevoel of ook vanuit een inhoudelijk perspectief? Om daarbij te inspireren stelt de Koninklijke VHOK voor PAN Podium maandag het dagvullende programma Over Kunst & Kennis - De Verbintenis met het Alledaagse samen met diverse interieurs, zowel klassiek, hedendaags als eclectisch, waarin kunstwerken zijn verwerkt. Zo staat bijvoorbeeld onder een schilderij van Jan Schoonhoven naast een empire kandelaar op een designmeubel. 

Article continues after the ad

Onder leiding van moderator Kati Wieg - bestuurslid Koninklijke VHOK, kunsthistoricus en kunstadviseur - zijn er overdag maar liefst vijf inspirerende sessies, waarbij je kunt aanschuiven. Experts in verschillende disciplines, verdeeld over meerdere sessies, vertellen alles over het werk. Daarnaast gaan zij in gesprek met verzamelaars, conservatoren en designers. Ook Janny van der Heijden, die zelf in een prachtig historisch koetshuis woont en alles weet over onze culinaire tradities en serviesgoed, is te gast.

De volgende generatie

In het avondprogramma komt de volgende generatie handelaren aan bod. Jonge handelaren worden aan tafel gezet met interieurdesigners, de hoofdconservator van het Van Gogh Museum – Edwin Becker – en zullen over zichzelf vertellen en hoe hun interesse in kunst is ontstaan. Net als in het dagprogramma zullen vertellen over hun objecten en de interieurdesigner zal vervolgens uitleggen in welk interieur het object het best tot zijn recht komt. Moderator is Lennart Booij - kunsthistoricus, televisiemaker en kunsthandelaar.

Klik hier voor het weekprogramma van PAN Podium.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in