Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Bij de Moulin Rouge, de dans, 1890
Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Bij de Moulin Rouge, de dans, 1890

Open voor iedereen, altijd.

Veel musea hebben de afgelopen maanden al apps en virtuele rondleidingen gelanceerd om hun collecties te ontsluiten voor kunstliefhebbers nu fysiek openzijn af en toe niet mogelijk is.

Het Virtual Online Museum of Art (VOMA) gaat een stapje verder. In samenwerking met onder andere het Museum of Modern Art (MoMA) in New York City, het Art Institute of Chicago en het Musée d’Orsay in Paris is een virtueel museum ingericht.

Article continues after the ad

Je opent VOMA op je scherm (eerlijkheid gebied ons te zeggen dat je meer uit de app haalt op een tablet, laptop of desktop dan een telefoon) en krijgt dan gratis toegang tot diverse galerijen met daarin werk van onder andere Henri Matisse, Édouard Manet, Li Wei, Paula Rego, Lygia Clark, Jasper Johns en Henri de Toulouse-Lautrec. Navigeren is simpel, je 'loopt' makkelijk van het ene kunstwerk naar het andere.

Het aanbod zal de komende jaren steeds worden gewisseld. In de openingstentoonstelleing onder andere  Édouard Manet’s Olympia, De Tuin der Lusten door Hieronymus Bosch en Caravaggio’s De Ongelovige Thomas – niet de minste werken, dus.

VOMA biedt een 360-graden ervaring en de werken zijn als 3D reproducties in hoge resolutie geïnstalleerd, zodat je ze van heel dichtbij en vanuit alle hoeken kunt bekijken. Je kunt er op eigen gelegenheid rondkijken, wil je gebruik maken van de extra's (informatie over het schilderij, audioguide, chatten met andere bezoekers) dan moet je even inloggen. Grappig detail is dat een 'bezoek' aan het museum ook steeds anders is, afhankelijk van het weer en de lichtval.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in