Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vintage chic: de serviezen van Fris!

Deze expositie is het feest van de herkenning. Vermoedelijk is de Fris botervloot het eerste waar je vertederd naar kijkt, maar de rest van de serviezen mag er ook zijn. Je vindt ze her en der verspreid over Edam (dat op zich al een bezoek waard is) én in een grote overzichtstentoonstelling, ter ...

Vintage chic: de serviezen van Fris!

Deze expositie is het feest van de herkenning.

Vermoedelijk is de Fris botervloot het eerste waar je vertederd naar kijkt, maar de rest van de serviezen mag er ook zijn. Je vindt ze her en der verspreid over Edam (dat op zich al een bezoek waard is) én in een grote overzichtstentoonstelling, ter ere van het 75-jarig bestaan.

Fris Edam

In januari 1947 opende de fabriek van de N.V. Keramische Industrie Fris aan de Baandervesting in Edam. Door het vakmanschap van de medewerkers, de moderne en functionele ontwerpen van ontwerper Willem Hendrik de Vries en de nadruk op kwaliteit werd Fris al snel toonaangevend in de productie van serviezen en vazen.

Ze vielen op met hun vormen en kleuren, in het grauwe naoorlogse Nederland. Kees Kras  heeft 22 jaar als assistent op het laboratorium van Fris gewerkt, van 1947 tot bijna het einde in 1969. In opdracht van hoofdontwerper De Vries deed Kras (1932) voortdurend proeven met klei en kleuren.

Dutch Design

Maak een begin – begin met Fris! Zo luidde het motto van de Fris aardewerkfabriek, waarmee de modern georiënteerde naoorlogse Nederlanders werden aangemoedigd om het gebruikskeramiek van de fabriek in Edam aan te schaffen.

De collectie die Fris op de markt bracht viel direct op door functionaliteit, goede vorm en frisse kleuren en oog zo modern dat je er zó mee kunt dekken.

De N.V. Keramische Industrie Fris is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van het Nederlandse gebruikskeramiek, als opmaat voor het wereldberoemde Dutch Design.

Internationale allure  

De producten van Fris zijn opgenomen in de collecties van diverse nationale en internationale musea als het Centraal Museum in Utrecht, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, Van Eesterenmuseum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Museum of Modern Art In New York.

Collectie bijna compleet

Dankzij een schenking beschikt het Edam Museum over een vrijwel complete collectie Fris-keramiek.

Deze collectie - wie heeft er geen soep gegeten uit deze kommen? - wordt getoond op de eerste verdieping van het Stadhuis en in etalages van voormalige winkelpanden in Edam.

Mix & match

TV-stylist, interieurontwerpster en art director Marijke Schipper nam de styling voor haar rekening:  “Het eigen karakter van Fris behouden, maar ook zo presenteren waardoor het eigen(tijdse) tijdloze van het servies en vazen tot haar recht komt, ook in een hedendaagse setting."