De band in 1995
De band in 1995

Band stopt na ALS-diagnose George Kooymans.

Nooit meer Radar Love, nooit meer zijn aanstekelijke riffs: Golden Earring-gitarist George Kooymans heeft ALS. De band heeft aan het Algemeen Dagblad laten weten te hebben besloten niet zonder hem verder te gaan.

Article continues after the ad

Eerder meldde de Telegraaf al dat Kooymans ernstig ziek is en niet meer zal optreden. De gitarist laat zelf weten dat het om de progressieve spierziekte gaat.

"We hadden te zijner tijd zelf iets naar buiten willen brengen, maar het ligt inmiddels op straat. Ernstig ziek, werd geschreven en dan speculeren mensen over wat er aan de hand is. Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS", aldus Kooymans, hier in 2017.

"Het is een heel naar bericht en ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it."

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. De ziekte tast het functioneren van de spieren aan. Signalen vanuit de hersenen komen niet meer aan bij de spieren, waardoor bewegingen niet meer lukken.

Golden Earring werd in 1961 opgericht en was de oudste nog bestaande rockband van Nederland en een van de langst bestaande bands ter wereld. Naast George bestond de groep uit Barry Hay, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk. Kooymans stond bekend als een gitarist die hoe dan ook speelde, ook al 'had hij zijn vingertoppen aan de kaasschaaf opengehaald'. We wensen hem en zijn dierbaren veel sterkte toe.

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in