Voor wie zin heeft in een avondje vrolijke gekte.

Eurovisie, maar dan ánders: 45 landen doen vanavond mee met Eurovision: Europe Shine A Light, het alternatieve Eurovisie Songfestival. Het officiële kon dit jaar niet doorgaan door de coronamaatregelen.

De 41 landen die zouden optreden op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam zijn van de partij en zelfs niet-deelnemers Montenegro, Kosovo, Bosnië & Herzegovina en Kazachstan doen gezellig mee. De avond wordt gepresenteerd door Jan Smit, Edsilia Rombley en Chantal Janzen.

Om in de stemming te komen alvast deze fantastische uitvoering van de songfestivalmedley van de Utrechtse groep VOÏSZ Vocal Projects, waarin de zangers subtiel veranderen in hun songfestivalhelden - echt heel knap gedaan. 

Article continues after the ad

De echte Eurovisie-fans beginnen vanavond om 19:25 op BBC 1 met Eurovision Come Together, een overzicht van de beste acts in de geschiedenis van het festival. We hebben hier een voorproefje van gezien en het is een feestje van herkenning. Deze Australische inzending (Eurovisie omarmt alles en iedereen, ook downunder) zal zeker voorbij komen. 

Om 21:00 begint op alle deelnemende zenders het Eurovision: Europe Shine A Light programma, waarin de artiesten die normaal gesproken in Rotterdam hadden mogen optreden aan het bod komen. Samen zingen ze (zoomen ze?) Love shine a light van Katrina & the waves...

... dat in 1997 het Songfestival won voor Groot-Brittannië. Er zullen nog meer oud-deelnemers acte de présence geven (ABBA ALERT!), maar wie dat zijn, is nog geheim. De uitzending duurt zo'n twee uur en start om 21.00 uur op NPO 1. Ben je rond een uur of elf nog niet klaar met alle boa's, dan kun je door naar het hilarische The A-Z of Eurovision op BB2, gevolgd door Top of the Pops Eurovision. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in