Janine Abbring ontvangt Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Vanavond is de kick-off van het 34ste seizoen van Zomergasten, het interviewprogramma dat al sinds 1988 bestaat. Het idee erachter: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek.

Article continues after the ad

Abbrings eerste gast is Rijksbouwmeester Floris Alkemade, die deze zomer na zes jaar stopt. Rijksbouwmeester is een functie die al meer dan twee eeuwen bestaat. Ooit droeg de ‘architect des vaderlands’ de verantwoordelijkheid voor de koninklijke paleizen.

(c) Rijksvastgoedbedrijf

Tegenwoordig is de bouwmeester een adviseur die het Rijk, gevraagd en ongevraagd, onafhankelijk advies geeft over de architectuur en stedelijke omgeving van het rijksvastgoed.

Alkemade was betrokken bij de werkzaamheden van de renovatie van Huis ten Bosch, maar had het de laatste jaren vooral druk met de verbouwing van het Binnenhof in Den Haag, die volgens de politiek niet sober genoeg was.

'Het is een uit angst geboren vorm van verspilling'

'Voor zo veel belastinggeld vertimmeren en dan verandering categorisch afwijzen heeft niets met sober en doelmatig te maken’, aldus Alkemade in de Volkskrant. ‘Het is een uit angst geboren vorm van verspilling.’

Vanavond gaat presentator Janine Abbring aan de hand van door Alkemade zelf gekozen videofragmenten met hem in gesprek.

Voor Abbring wordt het haar vijfde seizoen als presentator: in 2017 maakte zij haar debuut. Ze is na Peter van Ingen, die het programma acht seizoenen lang leidde van 1988 tot 1995, de langstzittende Zomergasten-presentator.

In de 2021 editie van Zomergasten komen ook schrijver en jurist Roxane van Iperen, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren, zangeres, componist en producer Sevdaliza, schrijver Alfred Birney en illusionist Hans Klok langs.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in