Keek je vroeger ook altijd?

Bijna vijftig jaar geleden -  op 22 september 1970, om precies te zijn - ging de eerste aflevering van Toppop de lucht in. Het muziekprogramma werd razend populair en de jeugd zat op vrijdag rond 7 uur aan de buis gekluisterd. 

Article continues after the ad

De grootste artiesten uit binnen- en buitenland kwamen maar al te graag naar de studio van Toppop. Want zonder Toppop geen hit. Dit alles met Ad Visser als presentator en het ballet van Penney de Jager, dat duizenden meisjes inspireerde om op jazzdance te gaan.

AvroTros staat op radio en televisie uitgebreid stil bij het 50-jarig jubileum van Toppop dat in 1999 tot beste programma van de 20e eeuw werd verkozen. In het beste van 50 jaar Toppop komen de meest opvallende fragmenten uit het rijke Toppop-archief voorbij. Fingers crossed dat ook deze langskomt: David Bowie tussen de potplanten met Rebel Rebel in 1976. 

Tal van BN'ers, zoals Karin Bloemen, Glen Faria, Erik de Zwart, Alain Clark, Annemieke Schollaardt, Samantha Steenwijk en Erik van der Hoff (Roberto Jacketti) delen hun herinneringen en kiezen hun favoriete nummer.

Natuurlijk zijn Ad Visser en Penney de Jager ook van de partij bij deze aaneenschakeling van herkenbare, mooie en bijzondere nummers. The Jacksons, Iggy Pop en natuurlijk Jerney Kaagman zijn slechts voorbeelden van de vogelvlucht door de Toppop-geschiedenis.

De vijfdelige serie is te zien vanaf vandaag (woensdag 5 augustus, 20.20) uur op NPO 3.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in