Glenn Close in Sunset Boulevard
Glenn Close in Sunset Boulevard

Fotografisch eerbetoon aan het toneel en het theater.

"De kleedkamer is een vreemde ruimte," schrijft Cate Blanchett in het voorwoord van Time To Act. "Intens privé, vol bijgeloof en gonzend van gedachten en emoties.

Cate Blanchett, 2017

Article continues after the ad

En tegelijk een openbare ruimte, waar mensen in en uit hollen om microfoonchecks te doen. De intimiteit van kleedsters. Last minute aanwijzingen die worden gegeven. Grappen die worden gemaakt."

Olivia Colman, 2012

Fotograaf Simon Annand is al 37 jaar welkom backstage, ook tijdens dat surrealistische half uur voor het doek opgaat en de acteurs het podium opstappen, in de hoop dat 'het' ook die avond gebeurt.

Zijn foto's zijn verzameld in Time To Act, een must-have voor elke theaterliefhebber die in de zaal meestal geen weet heeft van wat zich backstage afspeelt aan spanning, meligheid, sigaretten, concentratie en discipline. Zoals Annand zelf zegt: "De kleedkamer is een magische plek. Dit is waar de acteur een overgang maakt van zijn eigen zelf naar dat van het fictieve personage."

Tilda Swinton, 1989

Je ziet de acteurs niet als sterren, maar als mensen die aan het werk gaan. En je ziet het theater zoals het voorlopig niet meer te zien is door de coronabeperkingen, wat het boek een des te indrukwekkender eerbetoon maakt.

Time To Act verschijnt op 18 september en kost € 40.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in