Hoofdredacteur Claudia over deze unieke schrijver.

Auteur Mo Hayder, die in Nederland bekendheid verwierf met thrillers als Vogelman en Tokio, is op 59-jarige leeftijd overleden. De Britse leed aan de zenuw-/spierziekte ALS.

Article continues after the ad

Hayder werd in december 2020 gediagnosticeerd met de ziekte, die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren.

De ziekte leidt normaliter tot een levensverwachting van drie tot vijf jaar, maar bij Hayder ontwikkelde de ziekte zich "op alarmerende wijze", meldt haar uitgever Transworld.

"Het is schrikken voor de bewonderaars van haar werk, zoals Nouveau's hoofdredacteur Claudia Straatmans. "Elke ochtend als ik wakker word, check ik als eerste de nieuwssites. Ik was geschokt toen ik las dat Mo Hayder was overleden," zegt ze.

'Niemand kon geloven dat een vrouw zo diep kon afdalen in de smerige krochten van een seriemoordenaar'

"Ik kende haar als een beeldschone vrouw die de meest gruwelijke boeken schreef, en dan bedoel ik echt GRUWELIJKE boeken - met zaken en gebeurtenissen die je brein bijna niet kunnen bevatten."

"Hayder vertelde daarover dat ze expres een synoniem had gebruikt waarbij geslacht schrijver niet duidelijk werd omdat niemand kon geloven dat een vrouw zo diep zou kunnen afdalen in de smerige krochten van een seriemoordenaar modus operandi."

'Ik ga haar boek Vogelman herlezen - ook al weet ik de plotwending al'

"En toch waren haar boeken goed, doordat ze je zo meeslepend in een verhaal wist te zuigen (later toen ik wist dat ze vrouw was, verbaasde mij die menselijke schrijfstijl juist weer niet). Ik ga haar boek Vogelman herlezen - ook al weet ik de plotwending al (die ik toen overrompelend vond). Opdat ik kan haar leren van haar fabelachtige techniek."

Detective Jack Caffery

De auteur, die eigenlijk Clare Dunkel heette, brak in 1999 door met Vogelman. De thriller, die zich kenmerkt door eerdergenoemde expliciete scènes, draait om detective Jack Caffery. Hij stond centraal in zes andere boeken van Hayder, waaronder De behandeling (in 2014 in Vlaanderen verfilmd) en Huid. Hayder schreef daarnaast nog drie opzichzelfstaande thrillers. Al haar boeken kregen ook een Nederlandse vertaling.

Volgens haar uitgever was Hayder begonnen met het schrijven van een nieuwe reeks onder het pseudoniem Theo Clare. The Book of Sand, dat zich afspeelt in een ander universum, verschijnt begin 2022.

Foto's (c) ANP, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in