De een schreef meesterwerk Jane Eyre, de ander bewandelde een duisterder pad.

Er gaat niets boven een avond livetoneel, zeker als het zoemt en zindert op het podium. Trudy de Jong en Theo de Groot (samen 100 jaar op de planken) spelen samen in 'Charlotte 'Jane Eyre' Brönte & broer Branwell.'

Het is een voorstelling over liefde, ambitie, zelfdestructie en de moed om op te staan tegen een wereldbeeld dat mensen -  vooral vrouwen - onderdrukt.

Intrigerende karakters

In 1847 werd een van de hoogtepunten uit de literatuur geschreven: Jane Eyre, het beroemde en meeslepende boek van Charlotte Brontë.

Article continues after the ad

Charlotte had twee zussen die ook schreven, maar wat bijna niemand weet is dat ze ook een broer had, Branwell. Een duistere schilder met wie het maar niet wil lukken in het leven noch met schrijven of de liefde. Het verhaal gaat over twee mensen met literaire ambities. Charlotte proeft door doorzettingsvermogen en nietsontziende ambitie uiteindelijk het succes.

Broer Branwell – de grote belofte van wie het meeste werd verwacht  – richt zichzelf te gronde en gaat kapot aan een fatale liefde.

Trudy de Jong

Actrice Trudy de Jong is winnares van de Theo d’Or in 1997 en de Colombina in 1991 en bij het grote publiek bekend van tv-series Overspel en Divorce. In Judas speelde zij de moeder van Holleeder. In Musical Soldaat van Oranje koningin Wilhelmina. Bij toneelgroep Dorst zette ze haar alom bejubelde solo Coco Chanel neer.

Theo de  Groot

Acteur Theo de Groot is schrijver en producent speelde bij vele theatergezelschappen in producties van Gerardjan Rijnders, Peter Oosthoek, Leonard Frank, Theu Boermans, Liliane Brakema en Frans Strijards.

Door de lockdown is de speellijst in de war gegooid, maar de voorstelling is in ieder geval te zien in Theater Bellevue in Amsterdam op 10 en 11 februari 2022.

Foto's (c) Alexander de Groot

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in