De jonge koningin Charlotte krijgt een eigen serie.

Goed nieuws voor de fans van Bridgerton: Netflix heeft bij Shonda Rhimes een spin-off besteld die zal gaan over het leven van de jonge Violet Bridgerton en lady Danbury, én de jonge koningin Charlotte.

Charlotte of Mecklenburg-Strelitz (1744-1818) werd geboren in een klein hertogdom in Duitsland. Ze had volgens rapporten 'zeer middelmatig onderwijs' gehad toen ze op haar 17de als echtgenote werd gepitcht aan koning George III, destijds ook nog maar 22.

Article continues after the ad

Dat ze geen verstand had van politiek, vond hij een geruststellende gedachte. Zijn opdracht na hun huwelijk was dat ze zich op het gebied van staatszaken nergens mee moest bemoeien, iets waar ze totaal geen moeite mee had.

Charlotte had een pittige start in Engeland. Ze moest de taal leren en zat hevig onder de plak bij haar schoonmoeder, prinses Augusta, die haar liet bespioneren en op streng hofceremonieel stond, om haar schoondochter zoveel mogelijk te isoleren.

George en Charlotte konden het echter best goed vinden: ze kregen vijftien kinderen, waarvan er dertien de volwassen leeftijd haalden: twee van hen werden later Brits staatshoofd (George IV en William IV), dochter Charlotte werd koningin van Württemberg, prins Edward zou de vader van de legendarische koningin Victoria worden en prins Ernest Augustus koning van Hannover.

(c) Berkshire History

Het stel gaf de voorkeur aan een wat informeler hof in de Queen's Lodge in Windsor, tegenover Windsor Castle.

(c) Historic Royal Palaces

Charlotte richtte de residentie schitterend in met veel kleur, was vriendelijk tegenover haar entourage en schaafde in rap tempo haar algemene ontwikkeling bij door zich te omringen met wetenschappers en schrijvers. 

Zo werd ze gerespecteerd als beschermvrouw van de schone kunsten en muziek, hield ze van lezen en poëzie en was ze een enthousiast amateur-botanist, die hielp de beroemde Kew Gardens op te zetten. Daarnaast was ze de grootste fondsenwerver voor het Queen's Hospital voor aanstaande moeders, BFF's met collegaatje Marie-Antoinette en groot aanjager van meer onderwijs voor meisjes. Kortom, een geweldige kandidaat voor een eigen serie, er is véél over deze boeiende vrouw te vertellen.   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in