Geselecteerd door de redactie: de highlights van de culturele agenda!

Zo fijn dat er zowel binnen als buiten weer van alles kan en we samen kunnen genieten van kunst en cultuur. We tippen de highlights van de komende weken, voor het geval je plannen wilt maken. Ook op de agenda: klassiek buitenfestival Wonderfeel en natuurlijk de spraakmakende kunstbeurs Art Rotterdam 2022! En verder?

Strandopera!

Van 9 t/m 12 juni wordt het strand van Scheveningen omgebouwd tot een festivalterrein waar je met de voeten in het zand kunt genieten van klassieke muziek door topmusici en cross-overs met popmuziek, film en dans. Enkele hoogtepunten van Festival Classique 2022 zijn de première van een compositie van Aart Strootman door Slagwerk Den Haag, de strandopera La Traviata en een gezamenlijk concert van Jungle by Night en het Matangi Quartet.

Festival Classique is hét klassieke muziekfestival voor iedereen. Twee jaar heeft het geen doorgang kunnen vinden door de coronamaatregelen, maar des te energieker komt het terug in 2022. Festival Classique doorbreekt de vaste setting van klassieke muziek, laat de concertzalen voor wat ze zijn, bouwt een iconisch festivalterrein midden op het strand van Scheveningen en laat het zand, de wind en de zon doorklinken in de muziek.

Article continues after the ad

Meer informatie: Festival Classique

In de ban van de Ararat – schatten uit het oude Armenië

Hoewel de Ararat niet in Armenië ligt, zijn deze beroemde heilige berg en de kleinste republiek van de Zuidelijke Kaukasus onlosmakelijk met elkaar verbonden. De komende maanden spelen Armenië & Ararat de hoofdrol in de tentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach staat nu in Assen.

Na de grote internationale archeologietentoonstellingen over Iran en Nubië in 2018, presenteert het Drents Museum, altijd goed voor spektakel, het verhaal van de rijke cultuur van Armenië. Een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge Ararat niet kan ontbreken. Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de Ararat.

Archeologische rijkdom Armenië

In de tentoonstelling In de ban van de Ararat maakt de bezoeker een reis door de rijke geschiedenis van Armenië. Van de steentijd waarin de homo erectus vanuit Afrika naar Eurazië trok en neerstreek in het huidige Armenië, via de eerste belangrijke leiders die zich rond 1500 voor Christus in monumentale grafheuvels lieten bijzetten en het koninkrijk Urartu, tot het grote rijk van koning Tiridates III (287-330 na Chr.) die het christendom tot staatsgodsdienst maakte.

Drents Museum, tot en met 30 oktober 2022

Het leven als spektakel

Museum MORE toont als eerste in Nederland een groot overzicht van de Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011). Bekend en geroemd in eigen land is zijn reputatie daar buiten veel minder doorgedrongen.

Ruim tien jaar na zijn overlijden wil MORE Tadeusz daarom eren met een museaal podium voor zijn krachtige schilderkunst.

Museum More van 22 mei tot en met 2 oktober 2022