Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Spannende satire wint in Cannes de Gouden Palm van 2022

'We wilden een film maken die een beetje provoceerde.' De Gouden Palm op het filmfestival van Cannes is gewonnen door de Zweedse regisseur Ruben Östlund, voor Triangle of Sadness. De film is een duistere satire over twee modellen, die worden uitgenodigd op een exclusieve cruise voor superrijken. ...

Spannende satire wint in Cannes de Gouden Palm van 2022

'We wilden een film maken die een beetje provoceerde.'

De Gouden Palm op het filmfestival van Cannes is gewonnen door de Zweedse regisseur Ruben Östlund, voor Triangle of Sadness.

De film is een duistere satire over twee modellen, die worden uitgenodigd op een exclusieve cruise voor superrijken. Het schip vergaat, de opvarenden moeten daarna op een onbewoond eiland een nieuw bestaan opbouwen. Bij de première kreeg de film een staande ovatie van acht minuten.

"We hadden maar één doel: een film maken die het publiek interesseerde, en hen deed nadenken door een beetje te provoceren", aldus Östlund (die de prijs ook al in 2017 won, voor The Square. "Dat is alvast gelukt bij de jury: we waren allemaal extreem gechoqueerd", aldus voorzitter Vincent Lindon. 

De Grand Prix, de zilveren medaille, werd gedeeld door Close en Stars at Noon. Close is van de Belgische maker Lukas Dhont en gaat over de verwaterende vriendschap tussen twee 13-jarige jongens. Eerder won Dhont op het festival al een Caméra d'Or voor het beste debuut.

Ook individuele acteurs wonnen prijzen. De Zuid-Koreaanse acteur Song Kang-ho werd geroemd voor zijn rol in de film Broker, waarin een Koreaanse familie een geschikt gezin zoekt voor een vondeling. De Iraanse actrice Zar Amir Ebrahimi werd bekroond voor haar rol als journalist in de thriller Holy Spider.

Na een geannuleerde editie en een festival met coronarestricties vierde het filmfestival aan de Franse Rivièra de 75ste editie weer als vanouds, met wereldsterren, extravagante outfits en exclusieve premièrefeesten.

Verschillende films vielen de afgelopen week al in de prijzen, zoals de Pakistaanse film Joyland, over de liefde tussen een transgender vrouw (gespeeld door Alina Khan) en een queer man (Ali Jujeno) uit een patriarchale Pakistaanse familie. De film, geregisseerd door Saim Sadiq, won de juryprijs in de categorie Un Certain Regard die bedoeld is om vernieuwend werk van jonge talenten aan te moedigen.

In diezelfde categorie viel de film The Worst Ones in de prijzen, over een Franse filmcrew die een film maakt in een arbeidersstad. De dramakomedie van regisseurs Lise Akoka en Romane Gueret won de prijs voor beste regie.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in