'Kapitein Von Trapp' is 91 jaar geworden.

Christopher Plummer speelde vele rollen, maar is toch het bekendst geworden als vader Von Trapp in The Sound of Music, die zich, net als zijn zeven kinderen, liefdevol liet inpakken door de nieuwe kinderjuf Maria, gespeeld door Julie Andrews.

Article continues after the ad

Het was geen hoogtepunt in zijn carrière, volgens hem. "Ik had grote moeite met die rol in The Sound of Music," zei hij in 2017 in het Algemeen Dagblad.

"Heremetijd, wat was die man oninteressant. Het is de saaiste rol van mijn carrière. Voor de research sprak ik met een familielid van hem die mij alle sterkte toewenste met zijn vertolking van deze droogstoppel. Om daarna toch nog iets van deze rol te maken was een van de grootste uitdagingen van mijn carrière."

Wel was hij zeer te spreken over de samenwerking met Julie...

... die een vriendin voor het leven werd.

Plummer was tot op hoge leeftijd actief, zijn carrière omspande ruim zeventig jaar. Daarin won hij meerdere prijzen, zoals een Oscar in 2011 voor Beste bijrol in de film Beginners, Emmy Awards, twee Tony Awards en een Golden Globe.

Plummer was een veelzijdig acteur die zowel op film en televisie als op het toneel uitstekend uit de voeten kon. Hij maakte zijn debuut op Broadway in 1954 en was daarna te zien in vele hoofdrollen, zoals Cyrano de Bergerac en de Shakespeare-stukken Macbeth en King Lear. Maar het is toch The Sound of Music die hem wereldberoemd heeft gemaakt. 

Toneelacteur Plummer begon laat in Hollywood, toen hij al bijna 30 was; zijn carrière kwam pas echt op dreef na de succesvolle musical uit 1965.

Plummer speelde kapitein Von Trapp met verve als de barse weduwnaar...

...en was even onweerstaanbaar toen hij eindelijk voor Maria viel.

De film werd een daverend succes en sleepte vijf Oscars in de wacht.

Ook op latere leeftijd was Plummer met zijn rijzige gestalte en gedistingeerde voorkomen een veelgevraagd acteur. In 1999 won hij als 70-jarige drie prijzen voor zijn rol in de film The Insider, maar meer dan tien jaar later volgde een nog veel groter succes. Voor zijn rol in Beginners sleepte hij maar liefst dertig prijzen in de wacht, waaronder een Oscar.

Plummer woonde met zijn derde vrouw Elaine Taylor (deze foto is uit 1975) in Connecticut in de Verenigde Staten. Hij was de vader van actrice Amanda Plummer.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in