Plus: vijf nieuwe liedjes van het Zweedse fenomeen!

Zelf weer op het podium staan, dat zien Anni-Frid, Bjorn, Benny en Agnetha van ABBA  - inmiddels allemaal in de zeventig - niet meer zitten. Maar de techniek staat voor niets: volgend jaar bieden ze als avatars van zichzelf een reünieshow: de ABBAtars tour.

Article continues after the ad

Daarbij zullen natuurlijk de Greatest Hits van de band langskomen, maar ook vijf nieuwe nummers, het eerste nieuwe materiaal sinds de groep er in 1983 mee ophield. De show zal werken met levensechte hologrammen van de bandleden.

"We zijn aan alle kanten gefotografeerd," zegt Bjorn Ulvaeus. "We moesten grimassen in de lens. Ze schilderden stippen op ons hoofd en ze maten onze hoofden op. Het was allemaal reuze grondig."

Volgens Bjorn hadden de anderen en hij 'veel plezier in weer samen in de studio te staan', maar moeten ze geen van allen denken aan weer live toeren. "We waren daar al nooit zo dol op," zegt hij. "ABBA was voor ons een carrière van tien jaar, waarvan we hooguit zes maanden op tournee zijn geweest."

Zal de muziek anders klinken? "De stemmen van de vrouwen (Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad) zijn ongeveer een toonhoogte lager geworden, dat gebeurt bij iedereen," zegt Bjorn. "Benny en ik bromden altijd al. Maar het klinkt nog altijd helemaal als ABBA."

Over de vijf nieuwe liedjes zijn van twee al de titel bekend: '“I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down'. “Het ene is een popsong, heel dansbaar," zegt Ulvaeus. "De andere is tijdlozer en wat reflectiever. Meer zeg ik niet. Nordic treurig, maar tegelijk ook happy."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in